Política

La investigació de l’assalt al Capitoli colla els trumpistes

El comitè del Congrés que mira d’esclarir l’atac del 6 de gener es proposa fer declarar legisladors republicans

Les conclusions sobre l’assalt a la cambra es faran públiques els pròxims mesos

El comitè del Congrés nord-americà que investiga l’assalt de l’any passat al Capitoli dels Estats Units està buscant la fórmula per forçar les congressistes republicans a comparèixer davant la cambra perquè cooperin en l’esclariment d’aquell episodi.

Així ho va explicar al programa de la cadena NBC Meet the Press el congressista demòcrata de la Cambra de Representants Bennie Thompson, president del comitè de la cambra baixa que investiga els fets del 6 de gener de l’any passat.

El comitè intenta establir la implicació de l’aleshores president Donald Trump en l’acció de milers dels seus partidaris, que van atacar la policia, van assaltar i causar destrosses al Capitoli i van posar en perill diversos congressistes i el llavors vicepresident, Mike Pence, mentre el Congrés estava reunit per fer el recompte dels vots electorals que van donar la victòria al demòcrata Joe Biden en les eleccions presidencials de novembre del 2020.

Un gran nombre de persones properes a Trump, inclosos diversos responsables de canals de televisió conservadors, van instar l’exmandatari durant la revolta a fer un discurs televisat en què demanés als seus seguidors que aturessin l’atac. Trump va esperar hores abans de publicar un missatge enregistrat.

Els membres del comitè del Congrés han entrevistat més de 300 testimonis, han recollit desenes de milers de documents i han viatjat per tot el país per parlar amb funcionaris electorals que van ser pressionats per Donald Trump arran de la seva desfeta electoral del 2020.

Audiències televisades

En els pròxims mesos, els membres del comitè començaran a revelar les seves conclusions tot i els esforços de l’expresident i els seus aliats de suavitzar la seva implicació en els fets i les traves que ha posat a la investigació al Congrés. Els nou legisladors, set demòcrates i dos republicans, estan decidits a explicar la història completa de l’assalt al Capitoli i tenen previst fer-ho a través d’audiències televisades i informes públics.

L’objectiu no és només mostrar la gravetat dels aldarulls, sinó també establir una clara connexió entre l’atac i la pressió de Trump sobre els estats i el Congrés per anul·lar l’elecció legítima de Joe Biden com a president. Es tracta d’una tasca molt difícil en un país encara molt polaritzat en què l’expresident té encara molts partidaris i molt fidels disposats a creure’s Trump.

Tanquen el compte de Twitter d’una congressista

Twitter ha suspès de manera permanent el compte personal de la congressista republicana Marjorie Taylor Greene per haver vulnerat, de manera repetida, les normes relatives a la desinformació sobre la pandèmia de coronavirus. L’empresa ja havia suspès, de manera temporal, el compte a la congressista per Geòrgia i els darrers missatges en què assegurava que hi ha “quantitats extremament grans de vacunats morts per la Covid” l’han portat a tancar-li el compte de manera definitiva. Per Taylor Greene, aquest fet demostra que Twitter és un “enemic d’Amèrica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona