Política

Identifiquen a França una nova variant de la covid-19

La troballa és una derivada d’una modificació detectada a la República del Congo de la qual hi ha pocs casos

L’oposició fa perdre a Macron la votació d’un projecte de llei per fer front a la pandèmia

Un grup de científics francesos ha identificat una nova variant de la covid-19 des de fa unes setmanes. Es tracta d’una variant derivada d’una que s’havia detectat a la República del Congo el setembre passat. L’Institut Hospitalari Universitari de Marsella va comunicar el 9 de desembre passat, en una piulada a Twitter, que havia batejat aquesta variant amb les seves pròpies sigles, IHU.

Els investigadors van publicar a finals del mes passat un preestudi, pendent encara de validació, sobre aquesta “variant IHU” anomenada B.1.640.2, de la qual se sap encara molt poca cosa, ja que hi ha registrats molt pocs casos. Segons aquest centre especialitzat en malalties infeccioses, creat i dirigit pel controvertit metge Didier Raoult, els primers d’aquests casos localitzats pels científics es van trobar a la localitat de Forcalquer, al departament d’Alps de l’Alta Provença. També es té constància d’una dotzena de casos a la regió de Marsella que s’associen amb viatges al Camerun.

Aquesta variant conté 46 mutacions, encara més que l’òmicron, i és una de les dues derivades de la B.1.640 que s’havia localitzat a finals de setembre a la República del Congo. Una de les seves mutacions s’associa amb un possible augment de la transmissibilitat del virus.

La identificació de la nova variant arriba en un moment de gran tensió a França entre partidaris i detractors d’imposar noves restriccions per fer front a la pandèmia, que ahir es va traslladar a l’Assemblée Nationale. El Parlament francès va viure un episodi insòlit quan un grup de diputats conservadors va entrar a l’hemicicle després de la mitjanit, quan els representants havien de començar a debatre el projecte de llei amb les seves més de 650 esmenes presentades en comissió de lleis. Com que no hi eren tots els diputats de la majoria parlamentària del president, Emmanuel Macron, l’oposició va aprofitar la seva superioritat numèrica per votar contra la continuació del debat i va donar la sessió per acabada. El text havia de passar avui al Senat per ser aprovat i deixar un marge d’uns deu dies al Consell d’Estat perquè el revisi abans de la seva promulgació, prevista per al 15 de gener.

Tuf de campanya

La maniobra política es va produir després d’un debat encès en què, més que el projecte de llei, es jutjava la gestió sanitària del govern des de fa dos anys i deixava clar que la campanya per a les eleccions presidencials de l’abril ja ha començat.

Amb el text proposat per l’executiu es pretén substituir l’actual passaport sanitari, que obliga els francesos a mostrar una prova de vacunació o un test negatiu per accedir a nombrosos llocs públics, per un passaport de vacunació. És a dir, que per entrar en establiments com ara bars, museus i cinemes serà imprescindible estar vacunat, en un país on encara hi ha més de cinc milions de persones que no estan immunitzades.

LA DATA

15.01.22
és la data
en què estava previst que es promulgués, de manera definitiva, la llei per fer front a la pandèmia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona