Política

Un Trump ferit anhela tornar-hi

L’expresident no té cap oposició dins del partit i simbolitza l’esperit de revenja dels republicans després de la derrota del 2020

No ha anunciat oficialment la seva candidatura, però ha admès que “hi està pensant”

Make America Again, Again!” Als Estats Units cada cop hi ha més creients en la tornada de Donald Trump com a candidat dels republicans en les eleccions presidencials del 2024. Els qui van celebrar la victòria de Joe Biden fa poc més d’un any com una manera de llançar Trump a la paperera de la història, podrien reviure els pitjors malsons davant l’amenaça que l’expresident acabi sent, per tercera vegada, el candidat republicà. Donald Trump escenifica el personatge de l’heroi ferit i enrabiat, i a més, és qui capitalitza el sentiment de revenja que hi ha entre els votants republicans després que hagi arrelat el missatge de frau electoral.

Els analistes ho tenen clar. “El partit està sota la seva esclavitud. Cap rival pot trencar-lo i pocs ho intentaran.” Així de taxatiu es mostra el periodista nord-americà Barton Gellman, editor de The Atlantic. A més, subratlla que “un revés judicial, fora de la política, tampoc impedirà que Trump es presenti. En tot cas, redoblarà la seva voluntat de poder.”

Hi ha altres motius que avalen l’expresident. Tot i que l’assalt al Capitoli va despertar certs recels i avergonyiment dins del partit, la commoció immediata s’ha transformat en un suport gairebé incondicional. Trump ha reconquerit el seu partit a través del seu relat i ha estat l’artífex d’aglutinar milions de seguidors disposats a reconquerir la Casa Blanca a través de la venjança, servint-la com un plat fred als demòcrates. En la darrera enquesta –feta per Reuters/Ipsos el novembre passat–, Trump supera de molt la resta de possibles rivals comptabilitzant el 54% dels suports, molt lluny dels aspirants Mike Pence (9%) i Ron DeSantis (8%), tot i que hi ha una part indecisa entre els votants (14%). Amb tot a favor i en l’espera que s’oficialitzi el paper de candidat a la Casa Blanca –previst per a després de les eleccions de mig mandat a finals del 2022–, l’equip de campanya de Trump centra la seva estratègia electoral a recuperar els cinc estats que els demòcrates els van arrabassar en les presidencials del 2020.

Un altre dels motius pels quals Trump està guanyant més suports és per la manca de lideratge del president Biden i, de retruc, de la vicepresidenta Kamala Harris. La baixa popularitat dels demòcrates en la gestió de la Casa Blanca. Així i tot, davant l’amenaça que Trump decideixi presentar-se, Biden –que al novembre del 2024 tindria 81 anys– té la intenció d’aspirar a la reelecció. “Si ell [Trump] és candidat, augmentarà les meves ganes de presentar-m’hi”, va reconèixer en una entrevista a ABC News. Si finalment Biden renuncia a combatre amb Trump, l’opció de la vicepresidenta Harris està força debilitada, amb un paper més de comparsa que d’aspirant a la Casa Blanca. Una circumstància que sembra més dubtes en l’òrbita demòcrata. Mentrestant Trump continua alimentant els cants de sirena de la seva tornada. “Si estimes el país, no tens més remei que tornar-hi”, va insinuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona