Política

La UE exigeix “la fi de la violència” contra els ciutadans al Kazakhstan

França i la CE volen impulsar una “arquitectura de seguretat” europea

Macron reclama als Vint-i-set un diàleg “franc, exigent i coordinat” sobre Rússia

La inauguració oficial de la presidència francesa de torn del Consell de la Unió Europea va estar ahir protagonitzada per la seguretat. De fet, és una qüestió històricament prioritària per a França, que ja ha reclamat una “arquitectura” europea pròpia que permeti als Vint-i-set reaccionar autònomament davant problemes planetaris. “Som un poder geoestratègic”, va proclamar ahir el president francès, Emmanuel Macron, acompanyat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a París.

Tots dos mandataris van referir-se, en roda de premsa, a les dues qüestions geoestratègiques més urgents: la greu situació al Kazakhstan i la sempre tensa i complicada relació amb Rússia. El Kremlin s’ha involucrat directament en la crisi de l’exrepública soviètica, al costat del govern, enviant-hi tropes. Von der Leyen ha exigit “la fi de la violència i contenció” al Kazakhstan, després que el president kazakh hagi autoritzat disparar amb foc real contra els manifestants. “Els drets i la seguretat dels ciutadans són primordials i s’han de garantir. La UE està preparada per ajudar en el que es pugui”, ha afegit la presidenta. Macron també s’ha expressat “preocupat i extremadament vigilant. Hem instat a fer una desescalada. Estem disposats a mobilitzar-nos per ser actius”. Cap dels dos dirigents es va referir a l’enviament de tropes russes.

El reforç militar a la frontera ucraïnesa ha despertat la preocupació de la UE, que està estudiant possibles sancions contra Moscou si agredeix Ucraïna i manté les que va imposar-li el 2014 per l’annexió il·legal russa de Crimea. El líder francès ha defensat que la UE ha de dialogar amb Rússia perquè “és un actor clau de la seguretat europea”. Von der Leyen ha indicat que “el nostre veïnatge és escenari de tensions importants, com ara la pressió militar sobre Ucraïna i les intimidacions a Moldàvia”. Macron i la cancellera Merkel van proposar, el 2019, una cimera amb Putin, que va ser rebutjada per la resta dels estats de la UE, especialment pels països de l’est. Macron va reclamar-los ahir “un diàleg franc, exigent i coordinat, perquè no tots tenen la mateixa història i geografia en relació amb Rússia”, i va reivindicar un lloc en les converses entre Moscou i Washington sobre Ucraïna. “Qualsevol que sigui la solució, ha d’implicar Europa”, segons Von der Leyen.

LES FRASES

La situació geopolítica ens portarà a actuar junts els pròxims dies per la seguretat europea
Emmanuel Macron
PRESIDENT DE FRANÇA
Dialogar no és fer concessions. És un primer lloc on abordar els desacords per construir el futur
Ursula von der Leyen
PRESIDENTA DE LA COMISSIÓ EUROPEA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona