Política

Aragonès reclama a Sánchez que porti “propostes concretes” a la taula de negociació: “No hi haurà segona oportunitat”

El president de la Generalitat emplaça el seu homòleg a ser “imaginatiu” i “atrevir-se” a impulsar un referèndum

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha emplaçat aquest dimecres el president espanyol Pedro Sánchez, a portar “propostes concretes” a la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat. Cal, ha dit, que “coratge i voluntat” i que l’Estat demostri la seva voluntat “sincera” d’acord, perquè “no podem acceptar que s’utilitzi” la por a l’extrema dreta per “dilatar la negociació”.

“Hi ha una oportunitat històrica que no es pot desaprofitar”, ha sentenciat, i “no hi haurà segona oportunitat” perquè “si la negociació es bloqueja seguirem endavant”. En aquest marc ha reclamat a Sánchez que sigui “imaginatiu” i “s’atreveixi” a impulsar un referèndum d’autodeterminació. “Podem trobar un acord per resoldre el conflicte polític”, ha dit.

Aragonès ha fet aquestes manifestacions en una conferència a Madrid on ha evitat parlar de “dates concretes” per a la reunió de la taula de diàleg, però ha reclamat a l’Estat que demostri la seva voluntat “sincera” d’impulsar aquesta negociació aportant “propostes concretes”.

Segons ha afirmat, hi haurà una reunió de la taula de negociació “a principis d’aquest any”, però l’important és que “hi hagi continguts” i una “proposta política” per part de l’Estat.

Ha recordat que l’opció del govern de la Generalitat és un referèndum perquè la ciutadania decideixi lliurement el seu futur, perquè “la imposició no portarà cap victòria”. “Atreveixin-se a guanyar o a poder perdre”.

“Necessitem una transformació democràtica que passi a Catalunya i a Espanya pel respecte a la voluntat de la ciutadania”, ha dit, perquè “el conflicte neix de la incapacitat de les institucions de l’Estat de permetre que la ciutadania decideixi el futur en un procés democràtic amb l’acord de totes les parts”.

Segons el president, aquest 2022 “s’ha de començar a desbloquejar el conflicte polític” i el procés de negociació “ha de donar fruits”, perquè “no hi haurà una segona oportunitat” i si no hi ha passos endavant “no renunciarem al nostre projecte polític”. En aquest marc, ha recordat que l’aposta del Govern pel diàleg “és honesta i sincera”, però ha advertit que “no es pot eternitzar” la resolució del conflicte.

“No ens podem eternitzar”, perquè “dilatar la negociació no és un concepte que puguem assumir” i “és el moment d’abandonar les especulacions i oferir certeses a la ciutadania”.

Defensa de la immersió

Aragonès també ha criticat la “campanya política” que ataca la immersió lingüística per “fracturar la societat” catalana i “utilitzar l’anticatalanisme per sumar vots a la resta de l’Estat”. “No se’n sortiran”, ha advertit. En aquest marc, ha criticat una “cúpula judicial molt polititzada” que ha actuat “com una tercera cambra” i que ha contravingut decisions del Parlament de Catalunya. “A dia d’avui tenim un nou exemple amb el qüestionament del model d’immersió, que és un model d’èxit i que ha portat a la cohesió social”, perquè “garanteix que tots els nens de Catalunya siguin plurilingües”.

“Davant els intents de manipulació vull deixar clar que a Catalunya no hi ha cap conflicte lingüístic, sinó una campanya política sistemàtica que té com a objectiu fracturar la societat catalana i utilitzar l’anticatalanisme per sumar vots a la resta de l’Estat”. En tot cas ha apuntat que els que despleguen aquesta estratègia “no se’n sortiran” i “no fracturaran la societat catalana”. “El català, a l’escola, no es toca”, ha conclòs

El president de la Generalitat també ha afirmat que no es pot especular sobre la veracitat de les manifestacions de l’excomissari Villarejo que vinculen el CNI amb el 17-A, però “el que ha dit és extraordinàriament greu” i “la millor forma de conèixer la veritat és ser transparents”. Per aquest motiu ha reclamat una comissió d’investigació sobre la qüestió. “Jo ho faria si fos en relació a àmbits de la Generalitat”, ha dit. Segons el president, la “màxima transparència és la manera que tot quedi clar, perquè el que no es pot fer és dir que aquí no ha passat res”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona