Política

Economia i Hisenda

Per una banca pública catalana

A banda de vetllar pel correcte compliment dels pressupostos, el Departament d’Economia, amb el conseller Giró al capdavant, té alguns temes importants per abordar aquest any. Un dels més rellevants serà l’obtenció de la fitxa bancària per a l’Institut Català de Finances (ICF), que aspira a funcionar com a banca pública. Els tràmits per formalitzar aquesta fitxa es van iniciar fa mesos, el març del 2021, davant del Banc d’Espanya, paral·lelament a l’acord de govern que va autoritzar a crear la societat ICF Banc. D’entrada, l’entitat emissora espanyola ha de validar la sol·licitud i elevar-la, juntament amb l’informe corresponent, a l’autoritat monetària de la UE, el Banc Central Europeu, en un procés que d’entrada ja es preveia llarg, però que pot culminar al llarg del 2022.

Aconseguir la fitxa bancària per a l’ICF és un projecte històric i cabdal dels successius governs de Catalunya, pel seu caràcter d’estructura d’estat, necessària per donar suport financer al teixit productiu amb la plena categoria de banc públic. El 2015, ara fa set anys, era, en principi, la data estimada en què es volia aconseguir la fitxa vàlida a Europa, segons els acords d’estabilitat que van signar CiU i ERC a final del 2012, durant la legislatura presidida per Artur Mas. De moment, durant la pandèmia l’ICF ha incrementat considerablement la seva activitat vehiculant finançament, en forma d’avals o préstecs, a pimes i autònoms.

D’altra banda, els últims pressupostos tenien com a leitmotiv la reactivació de l’economia després dels embats de la crisi sanitària, i la generació d’un tipus d’economia més social i sostenible. El departament haurà de mirar que s’assoleixi aquest objectiu, amb l’ajuda que pugui arribar en forma de fons europeus Next Generation, la distribució dels quals serà més que mai interdepartamental. Confirmar el creixement previst del PIB del 6,4% per a enguany, insistir en les polítiques de creixement, la gestió dels fons covid que distribueixi l’Estat, controlar el dèficit, consolidar el bon ritme de les exportacions i continuar reduint el deute (actualment del 33,8% sobre el PIB) són altres feines que caldrà assumir.

Jaume Giró i Ribas
Pendent:
Supervisar el correcte compliment dels pressupostos per a la recuperació després de la pandèmia.
Projecte:
Obtenir la fitxa bancària per a l’Institut Català de Finances.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Compàs d’espera sobre l’anul·lació del vot de Puig

barcelona

Condemna a l’Estat espanyol

Estrasburg

Retorn a la guerra freda

madrid

El govern vol un mínim de quatre grans films en català cada any

barcelona

Biden llueix sintonia amb Sánchez i es fa fort a Rota

madrid

Esquerra i Junts giren full a l’enèsima discrepància

Barcelona

El Congrés investigarà la causa andorrana de l’operació Catalunya

barcelona

Sturgeon hi posa data

Londres

El G7 es referma contra Rússia i les pràctiques econòmiques de la Xina

BERLÍN / KÍIV