Política

Els EUA avisen d’un atac rus de falsa bandera a Ucraïna

Washington assegura que Moscou prepara una acció contra les forces russes a l’est del país veí per justificar una invasió

Kíev denuncia un ciberatac massiu contra diversos ministeris del govern

Els Estats Units tenen informacions que Rússia està preparant un atac de “falsa bandera” a Ucraïna que serveixi d’excusa a Moscou per a una invasió d’aquest país, segons va dir ahir el portaveu del Pentàgon, John Kirby. Segons aquesta font, l’atac es podria dur a terme el mes vinent i seria un pretext per “acusar Ucraïna de preparar un atac imminent contra les forces russes a l’est d’Ucraïna”.

La informació arriba després que un comunicat del Ministeri de Defensa ucraïnès alertés que els serveis especials de Rússia estan preparant provocacions contra les forces russes. Moscou ha negat les dues informacions.

Enmig d’aquesta tensió, Ucraïna va denunciar ahir un ciberatac massiu contra llocs web governamentals, entre els quals hi ha els del gabinet de ministres i els ministeris d’Afers Estrangers i d’Emergència, entre d’altres. “A causa d’un atac global perpetrat la nit del 13 al 14 de gener del 2022, el lloc oficial del Ministeri d’Educació i Ciència està temporalment fora de servei”, va assenyalar aquest departament en la seva pàgina de Facebook.

A la pàgina inicial d’Afers Estrangers, els pirates van publicar, a més, un anunci intimidatori en tres idiomes –ucraïnès, rus i polonès–, que deia: “Ucraïnesos! Totes les vostres dades personals s’han penjat a la xarxa. Totes les dades que hi ha a l’ordinador es destrueixen i és impossible recuperar-les. Tota la informació sobre vosaltres s’ha fet pública [...]. Això és pel vostre passat, present i futur.”

Tot i les amenaces dels hackers, el ministre de Transformació Digital d’Ucraïna, Mikhaïlo Fiòdorov, va assegurar ahir que les dades personals dels ciutadans estan segures i no han resultat afectades pel ciberatac. “Diversos llocs web governamentals han estat atacats. Els seus administradors n’han posat alguns fora de servei amb el propòsit d’investigar l’atac. La majoria ja estan funcionant. Les dades dels ciutadans estan segures”, va escriure Fiòdorov en el seu compte de Telegram. El ministre hi va afegir que especialistes de la seva cartera treballen amb la ciberpolicia, el Comitè de Serveis de Telecomunicacions i el Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) en la investigació del ciberatac. Segons l’SBU, l’atac no ha modificat el contingut de les pàgines web atacades i no ha produït una fuita de dades personals dels ciutadans.

La Unió Europea ja ha mostrat el seu suport a Ucraïna i ahir va anunciar que mobilitzarà tots els seus recursos per fer-li costat arran del ciberatac. “Malauradament, ens esperàvem que pogués ocórrer”, va dir l’alt representant de la UE per a Afers Estrangers, Josep Borrell, en arribar a la reunió que els ministres d’Afers Estrangers de la UE feien ahir a Brest.

La UE està investigant qui hi pot haver darrere del ciberatac. Borrell va evitar responsabilitzar cap país directament, tal com van fer els ministres europeus. “No en tinc proves, però ens ho podem imaginar”, va manifestar l’alt representant, una frase que feia pensar que assenyalava Rússia.

Borrell va dir que la Unió Europea mobilitzarà la unitat cibernètica de resposta ràpida, que li permet “reaccionar ràpidament” a aquesta mena d’agressions. Així mateix, demanarà als estats membres que destinin els recursos previstos en la política de seguretat i defensa per ajudar Kíev, encara que no formi part del programa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona