Política

salut

Reforçar el sistema en postpandèmia

Si hi ha una cartera especialment rebotida de reptes de pes per al 2022, està clar que és la de Salut. El més immediat per a Josep Maria Argimon ha de ser contribuir a posar fi a la pandèmia de covid i minimitzar-ne els efectes a Catalunya. Fins ara en aquest sentit no ha resultat gaire més eficaç que la seva antecessora, Alba Vergés, i no ha pogut evitar el col·lapse del sistema sanitari en les dues darreres onades. Ara bé, on realment es posarà a prova la seva capacitat com a conseller serà en la gestió de la postpandèmia. La vigilància que estableixi sobre el SARS-CoV-2 i altres virus (vinguts o per venir) serà important per no repetir episodis com aquest, però més crucial encara serà que recuperi el personal sanitari, esgotat després d’atendre sis onades, i sobretot la normalitat en el funcionament del sistema de salut.

No serà gens fàcil, perquè la covid tindrà una afectació en la salut dels catalans tan intensa com difícil de predir al detall. Al marge de les més de 25.000 morts que ja no tenen solució, caldrà atendre els nombrosos afectats amb seqüeles físiques (fonamentalment els malalts més greus i els persistents) però també mentals. Aquest segon perfil pot ser especialment complicat de resoldre: costa que surtin a la llum, poden suposar un volum de casos molt important i la plantilla especialitzada en el seu tractament és especialment escarransida.

Per si això fos poc, la sobrecàrrega de feina als hospitals ha obligat a ajornar intervencions i proves diagnòstiques que han empobrit la salut dels catalans. Es dona per fet que, quan es recuperi la normalitat –no hi ha cap data prevista en aquest sentit–, afloraran un seguit de patologies greus, com càncer, en estadis més avançats del que hauria estat normal. A més, l’excés de feina de les darreres setmanes a l’atenció primària tampoc ha permès mantenir el seguiment de certs malalts crònics amb els criteris que se seguien habitualment. Tot això tindrà unes repercussions que s’hauran d’entomar i l’única manera de sortir-se’n serà aconseguint el màxim volum de recursos i gestionar-los amb més ull clínic que mai.

Josep Maria Argimon i Pallàs
Pendent:
L’enfortiment de l’atenció primària i comunitària amb més mitjans i la contractació de nous perfils professionals. L’objectiu és arribar a destinar-hi el 25% del pressupost del Departament.
Projecte:
El pla nacional de prevenció del suïcidi és un dels projectes que estan arrencant però que s’han d’acabar de concretar per millorar la salut mental del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Compàs d’espera sobre l’anul·lació del vot de Puig

barcelona

Condemna a l’Estat espanyol

Estrasburg

Retorn a la guerra freda

madrid

El govern vol un mínim de quatre grans films en català cada any

barcelona

Biden llueix sintonia amb Sánchez i es fa fort a Rota

madrid

Esquerra i Junts giren full a l’enèsima discrepància

Barcelona

El Congrés investigarà la causa andorrana de l’operació Catalunya

barcelona

Sturgeon hi posa data

Londres

El G7 es referma contra Rússia i les pràctiques econòmiques de la Xina

BERLÍN / KÍIV