Política

Una trentena d’organitzacions insta el Govern espanyol a adherir-se al Tractat sobre la Prohibició d’Armes Nuclears

Les entitats demanen que Espanya mostri “lideratge de pau” exercint d’Estat observador a la primera conferència del TPAN

Una trentena d’organitzacions han demanat aquest dijous al Govern espanyol que s’adhereixi al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), en vigor des de fa un any. Les entitats han instat Espanya a seguir l’exemple de Noruega i Alemanya, socis de l’OTAN, i a assistir com Estat observador a la primera Conferència d’Estats part del TPAN, que tindrà lloc del 22 al 24 de març a Viena. Es tracta del primer acord multilateral que prohibeix íntegrament les armes nuclears, i suposa un “camí sense retorn” que el Govern espanyol ha de seguir per exercir “lideratge de pau”, en paraules de la presidenta de l’Associació Espanyola d’Investigació per a la Pau (AIPAZ), Ana Barrero.

Les organitzacions signants de la petició a l’Executiu de Pedro Sánchez defensen que l’Estat té una “excel·lent oportunitat” per “alinear-se amb la voluntat de la majoria de la població espanyola i mundial a favor de la prohibició efectiva de les armes nuclears”. “Són armes que estan dissenyades contra la població civil, contra la vida, i el seu ús està injustificat de qualsevol manera”, ha argumentat Barrero aquest dijous en roda de premsa.

Per ara, un conjunt de 59 Estats han ratificat el TPAN, uns altres 30 l’han signat i estan pendents de la seva ratificació, i 49 països més hi han expressat el seu suport. Segons les entitats, el tractat significa un nou instrument jurídic pel qual els països es comprometen a no desenvolupar, assajar, produir, transferir, utilitzar o emmagatzemar armes nuclears al seu territori.

Les organitzacions defensen el TPAN com una alternativa al Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP), en vigor des de 1970, que creuen que no ha estat efectiu. “Encara que hagi disminuït el número total de caps nuclears, ha duplicat el número de països que les posseeixen, i ara estem assistint a una nova carrera de modernització de les armes nuclears”, han alertat.

“Aquest camí d’avançar cap una societat diferent passa per Viena, estem davant d’una gran oportunitat”, ha remarcat Josep Mayoral, alcalde de Granollers i president de la secció europea de Mayors for Peace, que ha recordat com la causa antinuclear ha aconseguit que l’ONU doni suport al tractat.

Per la seva banda, la coordinadora de campanyes digitals de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), Lucero Oyarzún, ha reivindicat posar el focus en l’“impacte catastròfic humanitari” d’aquest armament: “No es pot parlar d’aquestes armes com un tema abstractes o quin nivell de destrucció poden causar, cal parlar sobre les persones, les vides que robaran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona