Política

L’informe del ‘Partygate’ en culpa directament Johnson

El primer ministre britànic s’aferra al càrrec i anuncia canvis profunds en el seu equip per l’escàndol de les festes a Downing Street

May lidera l’oposició dels conservadors a un cap de govern cada cop més qüestionat

Boris Johnson va descartar dimitir ahir després de la publicació parcial de l’informe sobre el Partygate, les festes presumptament il·legals a Downing Street que l’assenyala directament. L’informe descriu “errors de lideratge i de judici per part de l’oficina del primer ministre i de la Oficina del Gabinet” i parla de “greus incompliments” de les normes ètiques i de la covid. Diu que es van produir setze reunions entre el maig de 2020 i l’abril de 2021, en els moments més durs de la pandèmia, quan el país estava confinat, i que en dotze d’aquestes reunions hi ha indicis de criminalitat i estan sent investigades per la policia.

Explica que algunes reunions no s’haurien d’haver permès i que d’altres s’haurien d’haver aturat. També es refereix a “un consum excessiu d’alcohol que no resulta mai apropiat al lloc de treball” i suggereix una “política clara i sòlida” per fer front a aquest problema. “En el context de la pandèmia, quan el govern demanava als ciutadans que acceptessin restriccions de gran abast a les seves vides, alguns dels comportaments que envolten aquestes reunions són difícils de justificar”, conclou l’informe.

També indica que molts treballadors van intentar advertir i denunciar el que estava passant però no van trobar la manera de fer-ho. La investigació va començar el 8 de desembre. L’ha dut a terme la vicesecretària permanent de l’Oficina del Gabinet, Sue Gray, després que el seu superior, que la va començar, dimitís perquè estava implicat en una d’aquestes festes.

Gray va entregar ahir a Johnson una primera “actualització” molt reduïda (només dotze pàgines) de la seva investigació per imposició de la policia, que està investigant. Va explicar que està “extremament limitada” en el que pot dir” i hi va afegir que “actualment no és possible proporcionar un informe significatiu” que expliqui tot el que ha descobert.

Després de la publicació de l’informe, el primer ministre va comparèixer al Parlament. “Vull demanar perdó, i ho sento per les coses que simplement no vam fer bé i també per la manera com s’ha gestionat aquest assumpte –va dir Johnson–. “No serveix de res dir que això o allò estava dins de les regles o que estàvem treballant de valent. Aquesta pandèmia va ser dura per a tothom.” Després va recordar els encerts del seu govern com el programa de vacunació i va anunciar una profunda reforma de la seva oficina per evitar que això es torni a produir.

Aquest no va ser el punt final. L’oposició continua exigint la seva dimissió. Però la clau és saber si el seu partit encara creu que pot continuar liderant el país. Cada cop hi ha més diputats tories enfadats i decebuts que creuen que ha perdut l’autoritat, començant per l’exprimera ministra Theresa May, que va dir que Johnson “hauria de donar exemple”. Pròximament es veurà fins a on arriben aquestes crítiques.

LES FRASES

Hi va haver errors de lideratge i de judici per part de la oficina del primer ministre
Sue Gray
líder de la investigació
Ho sento per les coses que no vam fer bé i per la manera com s’ha gestionat aquest assumpte
Boris Johnson
primer ministre del regne unit

La festa d’Abba de Carrie Symonds

Scotland Yard ha admès que ha rebut 300 imatges de les festes i més de 500 pàgines d’informació de l’Oficina del Gabinet, que és qui ha ordenat la investigació de Sue Gray, per poder fer la seva. A més de les 12 festes o reunions amb indicis de criminalitat detectades per Gray, la policia n’investiga una de nova que va organitzar Carrie Symonds, la dona de Johnson, el 13 de novembre de 2020, per celebrar l’acomiadament de Dominic Cummings, exassessor de Johnson i ideòleg del Brexit. Aquell dia va ser quan va abandonar Downing Street amb una caixa amb les seves coses. Cummings , que era l’home de confiança de Johnson, estava enfrontat a Symonds. Aquell dia, segons els testimonis, hi ha haver ball i música d’Abba amb la cançó The winner takes it all (El guanyador s’ho emporta tot). Es creu que Cummings està al darrere de les filtracions de les festes com a venjança. En una entrevista a la revista novaiorquesa Intelligencer, Cummings va declarar que el seu “deure” és “desfer-se” de Johnson com a primer ministre, que és “una feina ingrata, però necessària” i que és “com arreglar els desguassos”. Cummings va dir que Johnson és un “complet imbècil” que només està pendent “de les campanades del Big Ben”, i que havia presentat el seu testimoni a Sue Gray.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA