Política

El ‘Brexit’ fa caure el govern nord-irlandès

Els unionistes deixen el gabinet en protesta pels controls fronterers

El Sinn Féin vol que s’avancin els comicis al maig

Irlanda del Nord s’encamina cap a unes eleccions anticipades després de la dimissió, ahir, del cap del govern, Paul Givan, del principal partit unionista protestant probritànic, el DUP. La seva dimissió obliga també a la dimissió de Michelle O’Neil, del principal partit republicà catòlic proirlandès, el Sinn Féin.

Les dues formacions més representatives de les dues comunitats nord-irlandeses estan obligats a compartir govern. El més votat, com a ministre principal i, el segon, com a viceministre principal. Això implica que el govern de Belfast no podrà continuar prenent decisions executives. Per tant, provoca un bloqueig legislatiu. Givan ha dimitit per l’oposició del DUP al protocol nord-irlandès signat per Boris Johnson i la UE dins de l’acord del Brexit i que trasllada la frontera a la costa que separa Irlanda del Nord de la Gran Bretanya i imposa controls a la majoria de productes que passen de la Gran Bretanya a Irlanda del Nord.

O sigui, separa comercialment Irlanda Nord de la resta del país. Aquesta va ser la concessió que va fer Johnson a la UE per poder tancar un acord del Brexit tot i l’oposició del DUP, que aleshores era el soci de govern de Johnson. Aquella decisió va permetre al líder britànic tancar l’acord del Brexit i guanyar les eleccions. El president del DUP, Jeffrey Donaldson, va explicar ahir que Johnson se li va disculpar personalment i li va reconèixer les conseqüències econòmiques i socials a la regió.

Ultimàtum a Johnson

Donaldson també va dir que havien donat un ultimàtum al govern britànic el mes de setembre passat perquè negociés amb la UE i eliminés el protocol abans del 31 de gener. Però el Regne Unit no va aconseguir eliminar el protocol, bàsicament perquè és la salvaguarda perquè no hi hagi una frontera a l’interior de l’illa d’Irlanda entre el nord (que pertany al Regne Unit) i la República d’Irlanda, al sud. Aquest és un dels requisits dels acords de pau entre catòlics i protestants del 1998. El ministre d’Agricultura nord-irlandès, Edwin Poots, també del DUP, va prendre la decisió unilateral abans d’ahir d’eliminar els controls fronterers als productes agroalimentaris, principals afectats pel Brexit. La decisió va ser criticada pel govern d’Irlanda i per la UE, que la van qualificar d’il·legal. L’endemà dimitia Givan.

La decisió de Johnson de signar el protocol va provocar una crisi al DUP perquè no va ser capaç de frenar-lo. El partit ha tingut tres líders en els últims mesos. Ara demana eleccions anticipades i vol que els ciutadans votin si volen el protocol. Les eleccions estan previstes per al 5 de maig.

Els republicans del Sinn Féin també volen l’avançament dels comicis. El Sinn Féin, que defensa un referèndum de reunificació de l’illa d’Irlanda, lidera els sondejos per primer cop en la història. Els vots del DUP anirien a parar a la resta de partits unionistes, que han criticat la decisió de sortir del govern qualificant-la de partidista i s’oposen a l’avançament electoral.

Johnson ha dit que els controls del Brexit són una “bogeria”. Irlanda ha criticat la dimissió de Givan i ha recordat que el protocol signat per Johnson té legalitat internacional.

LA DATA

01.01.21
Entra en vigor
el protocol nord-irlandès, que obliga a revisar les mercaderies que arriben de la Gran Bretanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona