Política

El TSJC ordena l’ajuntament de Cardedeu que reposi la bandera catalana i espanyola

Ara en la façana del consistori només hi oneja l’estelada

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l’associació Impulso Ciudadano i ha ordenat l’Ajuntament de Cardedeu (Vallès Oriental), governat per ERC i la CUP, que reposi la bandera catalana i l’espanyola a la façana del consistori, on ara només hi llueix una estelada.

En la seva sentència, que es pot recórrer, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal català revoca la decisió del jutjat contenciós número 5 de Barcelona de desestimar la demanda d’Impuls Ciutadà i ordena al consistori de Cardedeu que reposi a la seva façana tant la bandera catalana com l’espanyola.

L’Ajuntament de Cardedeu, dirigit per l’alcalde republicà Enric Olivé, que governa en coalició amb la CUP, va retirar fa anys la bandera catalana i l’espanyola de la façana municipal, on únicament llueix ara una bandera independentista, a la qual durant mesos també va acompanyar una pancarta en suport als presos polítics.

L’Associació Impulso Ciudadano va portar el cas als tribunals després de comprovar l’octubre del 2020 que a la façana del consistori, situat a la plaça Sant Joan, número 1, no hi onejava ni la bandera d’Espanya ni la de Catalunya, sense que cap acord del ple municipal avalés aquesta decisió.

L’associació va recórrer davant la justícia en considerar que el consistori havia incorregut en la “via de fet” per retirar les banderes oficials d’Espanya i de Catalunya i per sol·licitar que s’ordenés la seva reposició.

L’Ajuntament de Cardedeu va al·legar que l’Associació Impulso Ciudadano tenia caràcter privat i que no estava legitimada per plantejar aquesta petició ja que no va acreditar un interès legítim i que, per tant, no podia ser reconeguda com un controlador de la legalitat.

Malgrat que inicialment el jutjat contenciós número 5 de Barcelona va donar la raó a l’Ajuntament i va arxivar el cas, l’associació va recórrer davant el TSJC, que ara ha determinat que aquesta entitat està legitimada a intervenir en aquest procés ja que veu concordança entre les seves finalitats, basades en la defensa dels valors constitucionals, i l’objecte del procediment.

A més, el TSJC ha acceptat les mesures cautelars sol·licitades per l’Associació perquè es reposin les banderes d’Espanya i de Catalunya a l’exterior de l’edifici consistorial, perquè van ser retirades “per la via de fet” i a més l’Ajuntament no ha posat en relleu en el procés “cap motiu” que impliqui una possible “pertorbació” dels interessos generals o de tercers si es tornaven a penjar ambdues ensenyes.

En un comunicat, Impulso Ciudadano ha celebrat aquesta resolució i ha recordat que al novembre passat va presentar un informe que detallava que dels 947 municipis de Catalunya, només en 149 onejava la bandera espanyola i que 392 no exhibien la catalana.

També considera que el TSJC ha avalat la seva decisió de recórrer a la justícia, per la qual cosa ha anunciat que en els propers dies requerirà als ajuntaments que no exhibeixen les banderes oficials que “regularitzin” la seva situació.

L’Ajuntament de Cardedeu està estudiant la resolució abans de decidir el següent pas a prendre, segons han indicat a Efe fonts municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona