Política

Borràs apunta a la por dels funcionaris en el cas Juvillà

L’oposició força una explicació pública de la presidenta, que assegura que va retenir l’acta del diputat de la CUP fins al ple del 3 de febrer

Opta per refer confiances i demana modificar la Loreg

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va assegurar ahir que el diputat de la CUP Pau Juvillà encara era diputat el dia 3 de febrer quan es va fer un ple per validar la seva acta parlamentària, malgrat que el cupaire no fos convocat. La dirigent assegura que així consta després que ella mateixa signés i acceptés a tràmit la delegació del seu vot, si bé no la va autoritzar perquè existia “conflicte d’interessos” si Juvillà votava l’únic punt de l’ordre del dia que l’afectava de forma personal. Assenyala que hi va haver “certa confusió” a l’hora de notificar aquests tràmits, ja que el Sistema d’Informació de l’Activitat Parlamentària (SIAP) no reconeixia aquesta diferenciació i finalment assegura que el fet que Juvillà no fos convocat i es tanqués el registre per demanar la delegació del vot va ser fruit de la por dels funcionaris davant les conseqüències jurídiques que podia comportar no fer cas de la resolució de la Junta Electoral Central. Borràs, que ahir va aportar una cronologia dels fets des que el 14 de desembre el TSJC li va notificar la sentència d’inhabilitació a Juvillà, explicita que es van registrar fins a tres requeriments de la Junta Electoral Central per demanar el compliment de la resolució, l’últim el mateix dia del ple, el dia 3 de febrer, la jornada que Juvillà va deixar de ser diputat per “imperatiu legal” segons va decidir la secretaria general de la cambra.

Aquesta és l’explicació que va oferir la presidenta del Parlament ahir a la junta de portaveus, que, finalment, va ser pública a petició dels grups de l’oposició moments abans de la junta.

Des d’ERC es van agrair les explicacions de Borràs i Meritxell Serret va assegurar que la lluita antirepressiva també comporta haver d’“afrontar la realitat” i “tancar files entre les forces independentistes per reforçar-nos”, una actitud que la diputada republicana va assegurar que havien trobat a faltar en l’anterior legislatura quan Torrent va haver de prendre la decisió de retirar l’acta de Torra davant les crítiques de Junts. La CUP, d’altra banda, va assenyalar que no trobava “coherència” en el relat de la presidenta i li va criticar que dirigís el “pes” en els treballadors. La resta de partits van ser molt més contundents. Els comuns van demanar la dimissió de Borràs i van apuntar que hi havia hagut instruccions orals perquè els funcionaris actuessin com ho havien fet. Van recriminar a la presidenta que no assumís cap autocrítica i es dediqués a culpabilitzar Torrent pel fet de considerar-lo un mal president, Aragonès per no sumar-se a la desobediència, la CUP per collar-la i ara els treballadors. “Se li ha escapat la situació de les mans i ha actuat com la candidata de Junts i cap de l’oposició”, li va etzibar el diputat David Cid. El PSC la va acusar de fer “exercicis de contorsionista” per evitar explicar la veritat del cas Juvillà, d’haver “mentit” i acabar “degradant les institucions”.

Tant la presidenta com els partits sí que van fer un intent de mirar endavant després d’un nou episodi que ha deixat fractures i una greu manca de confiança entre les tres forces independentistes, tal com ells mateixos van admetre. Borràs va reclamar-los “unitat, sense retrets i refent confiances trencades”, una petició a la qual es va sumar ERC. Entre les mesures que es van assenyalar ahir per evitar més inhabilitacions de diputats sense sentència ferma, tant Borràs com ERC i la CUP van assenyalar una modificació de la Loreg en el Congrés dels Diputats, la reforma del reglament de la cambra i la redacció d’una llei electoral catalana.

LES FRASES

Quan els funcionaris no fan les coses i no n’informen, se’n diu por, i això és el que va passar
Laura Borràs
presidenta del parlament
Cal tancar files per reforçar-nos, estem disposats a fer-ho però ho vam trobar a faltar amb Torrent
Meritxell Serret
diputada d’erc
No hi ha coherència entre el relat i els fets i fem un flac favor a la cambra si apuntem als treballadors
Eulàlia Reguant
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona
nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

Fiscalia respon a l’AN que descartaria cap ordre de detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona