Política

Aprovades les lleis per avalar els alts càrrecs i per l’emergència d’habitatge

L’ICF avalarà els diners que el Tribunal de Comptes exigeix pel 9-N i l’1-O

La llei contra desnonaments obliga els grans tenidors a renovar el lloguer social

El Parlament va aprovar ahir, amb els vots del PSC, ERC, Junts, CUP i En Comú Podem, les lleis per avalar els alts càrrecs de la Generalitat als quals el Tribunal de Comptes exigeix 5,4 milions, i d’emergència en l’habitatge, coneguda com la llei contra els desnonaments. La nova llei del fons complementari de riscos es dotarà amb 10 milions, que gestionarà de moment l’Institut Català de Finances per cobrir els diners que el Tribunal de Comptes demana a títol personal als exdirigents i exalts càrrecs imputats pel 9-N i l’1-O.

Després que el Consell de Garanties Estatutàries recomanés tramitar com a projecte de llei el decret aprovat pel govern i validat pel Parlament per crear el fons, la iniciativa es convertia ahir en llei per l’aprovació de la cambra. El text estableix una “obligació de retorn” dels diners en cas que hi hagi una condemna “ferma” un cop esgotades totes les vies jurisdiccionals d’impugnació, una redacció que obre la porta a esperar la resolució dels tribunals europeus.

D’altra banda, la llei contra els desnonaments recupera mesures tombades pel Tribunal Constitucional, que va considerar que no es podien aprovar per decret llei pel fet de ser “coercitives”, per exemple l’obligació dels grans tenidors d’habitatges a oferir un lloguer social als inquilins amb pocs recursos. Amb el suport de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), representants de la qual van celebrar l’aprovació des de la cambra, la llei obliga grans tenidors a renovar el lloguer social en el cas que siguin bancs o fons d’inversió, o bé si els propietaris de l’immoble han quedat sense títol per una execució hipotecària o demanda de desnonament.

La Generalitat, llogatera

Pel que fa als grans tenidors que no siguin bancs ni fons d’inversió –els particulars que tinguin més de 15 immobles i les persones jurídiques que en tinguin més de 10 segons la nova llei– podran demanar a la Generalitat que els llogui un habitatge on hi hagi una família amb risc d’exclusió.

El govern de la Generalitat pagarà el lloguer al preu de protecció oficial a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i oferirà als inquilins un lloguer social. L’agència podrà pagar el lloguer de les famílies o bé amb ajuts o bé esdevenint el titular de l’arrendament.

Aragonès s’explicarà pels Mossos

El president Pere Aragonès compareixerà al Parlament per explicar els canvis en la direcció dels Mossos, que han suposat, entre altres coses, el relleu del major Trapero i que han estat interpretats per l’oposició com una purga política. El Parlament aprovava ahir per unanimitat la compareixença del president per explicar els motius dels relleus, encara que els grups del govern han recordat que ja va comparèixer el conseller d’Interior per fer el mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona