Política

La UE acorda sancionar Putin i Lavrov per la invasió russa d’Ucraïna

Borrell diu que “si no hi ha sorpreses” els ministres d’Exteriors ho acordaran aquest divendres

La Unió Europea ha arribat a un principi d’acord per sancionar el president rus, Vladímir Putin, i el ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, i congelar els seus actius en territori comunitari.

L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha confirmat aquest divendres que “si no hi ha sorpreses” els ministres d’Exteriors, que es reuneixen aquesta tarda a Brussel·les, acordaran incloure Putin i Lavrov a la llista negra. Així, la ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, ha afirmat que s’ha arribat a una decisió al respecte: “Són els responsables de la gent que està morint a Ucraïna”. Amb tot, els ministres dels 27 estats membre encara han de donar el vistiplau al segon paquet de sancions.

“Si no hi ha sorpreses, Putin i Lavrov estaran a la llista”, ha dit Borrell. El cap de la diplomàcia europea ha explicat que en la cimera de dijous els líders no es van posar d’acord al respecte i van encarregar als ambaixadors que intentessin trobar una “solució”. Borrell ha dit que està “molt a favor” que es castigui el president i el ministre d’Exteriors de Rússia.

A part de la llista negra de sancions, el segon paquet de represàlies contra Rússia per la invasió d’Ucraïna afectarà el sector de les finances, l’energia i el transport i imposarà més control d’exportacions.

Polònia tancarà espai aeri

D’altra banda, Polònia ha anunciat que tancarà l’espai aeri a les companyies aèries russes, segons ha anunciat aquest divendres al migdia el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki. Varsòvia ha acollit una reunió del grup anomenat “els 9 de Bucarest”, format per Polònia, Hongria, Romania, la República Txeca, Eslovàquia Estònia, Letònia i Lituània. Els països de l’est han expressat la seva preocupació per la invasió russa d’Ucraïna i veuen amenaçada la seva seguretat pels moviments del Kremlin.

La UE, dividida per l’expulsió de Rússia del sistema Swift, però no ho descarta

La Unió Europea està dividida sobre l’expulsió de Rússia del sistema Swift, però no ho descarta a l’espera dels pròxims passos del president rus Vladímir Putin.

L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha assegurat aquest divendres que aquesta mesura s’ha discutit, però era “poc madura” i no ha rebut el suport “unànime” dels 27 estats membres. Tanmateix, Borrell ha dit que “no està fora de la taula” i que depèn de l’actitud de Putin.

Per la seva banda, el Regne Unit ha apressat els líders de l’OTAN a emprendre accions immediates per expulsar Rússia del sistema de pagament Swift i infligir “el màxim dolor” al president Putin i el seu règim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES