Política

Rússia es dirigeix a una “recessió profunda” després de les sancions, segons JPMorgan

Rússia es dirigeix a una “recessió profunda” per l’efecte de les dures sancions econòmiques anunciades pels Estats Units, la Unió Europea i altres socis en represàlia per la invasió d’Ucraïna, segons un informe publicat aquest dilluns per JPMorgan.

En el document, al qual va accedir Efe, l’equip d’investigadors nord-americans especialitzat en mercats emergents assenyala que el càstig d’Occident “donarà en el blanc de l’economia russa, que ara sembla dirigida a una recessió profunda i a la imposició de controls de capital”.

Els analistes estimen que l’economia russa es contraurà un 20% en el segon trimestre respecte al tram anterior, i creuen que en el conjunt de l’any podria reduir-se un 3,5%, encara que no descarten una xifra major perquè “els riscos estan esbiaixats amb força cap al costat negatiu”.

“A més, creiem que el creixent aïllament polític i econòmic de Rússia restringirà el potencial de creixement durant els pròxims anys i rebaixarà la tendència de creixement a l’1%, des de l’1,75% previ”, agreguen.

Washington, en coordinació amb els seus aliats, va augmentar aquest dilluns la pressió amb sancions que impedeixen al Banc Central de Rússia usar les seves reserves de dòlars en el món i prohibeixen a qualsevol institució financera o empresa estatunidenca fer transaccions i operacions amb aquest.

Els esforços dels aliats occidentals se centren ara a redactar la llista de bancs russos que seran exclosos del sistema de comunicació interbancari internacional SWIFT, la qual cosa aïllaria encara més a l’economia russa del sistema financer internacional.

L’informe de JPMorgan destaca que les sancions, que han congelat uns 630.000 milions de dòlars de les reserves del Banc Central rus, busquen “infligir un mal important a l’economia russa mentre es manté el flux d’exportacions de petroli i gas natural russos”.

“El problema immediat és si els aliats occidentals poden perfilar efectivament exempcions per als pagaments d’energia en el marc de les sancions al SWIFT”, agreguen els analistes, que adverteixen que Moscou podria interrompre les seves exportacions d’energia en represàlia.

També adverteixen que les tensions entre Rússia i Ucraïna “poden tenir un efecte substancial en altres preus de les matèries primeres, com el blat i, més important, el pal·ladi, que és essencial per a produir semiconductors i on el subministrament ja ha estat constret els últims dos anys”.

La indústria turística russa rep un fort cop per les sancions

La indústria turística russa, que es recuperava lentament del cop sofert per la pandèmia del coronavirus, es troba ara davant un altre desafiament més gran, a causa de les sancions europees per l’ofensiva militar russa a Ucraïna.

“No vull utilitzar la paraula catàstrofe, però la situació és pròxima a ella”, va comentar a Efe Maia Lomidze, directora de l’Associació de Turoperadors de Rússia.

Aquest dilluns s’ha sabut que Rússia ha tancat el seu espai aeri als vols de 36 països, entre ells tots els de la Unió Europea (UE) i el Canadà, en resposta a la mateixa mesura adoptada per aquests Estats.

Lomidze ha assenyalat que els danys de les sancions i contra sancions encara no han estat calculats, perquè tot ocorre “aquí i ara”, però és evident que els turoperadors russos afrontaran grans pèrdues per la dràstica reducció dels seus negocis. “El tancament de l’espai aeri de països com Hongria, Grècia i Xipre és un autèntic cop”, ha explicat.

D’altra banda, les mesures europees en represàlia per l’operació militar que Rússia va llançar el passat 24 de febrer contra Ucraïna han obligat a l’aerolínia russa Aeroflot a suspendre tots els seus vols a Europa i als seus països veïns fins als pròxims mesos de març o maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona