Política

ARNIS KAKTINS

LETÓ EXPERT EN OPINIÓ PÚBLICA

“El proper objectiu podria ser Letònia”

“Som un país petit i no tenim un gran exèrcit, per això vam entrar a l’OTAN”

“Els ucraïnesos també estan lluitant per nosaltres”

“La població russòfona no es pot creure el que està fent Putin”

El pes de la història
Diu Arnis Kaktins que, quan Rússia va envair Letònia, el govern de llavors no es va resistir perquè tenien l’exemple de Finlàndia del 1939, quan l’exèrcit rus va bombardejar Hèlsinki. Rússia –diu Kaktins– va envair Letònia sense gaire oposició i, tot seguit, van imposar un règim de terror al país. Letònia, a diferència de Finlàndia, havia estat totalment ocupada. Els letons no volen que es repeteixi la història amb l’argument rus de defensar els nombrosos habitants de Letònia amb ciutadania russa que van rebutjar nacionalitzar-se letons perquè no els calia.

Arnis Kaktins és el director executiu de SKDS, un centre de recerca de màrqueting i opinió pública de Letònia, una antiga república de l’URSS que està molt pendent de la invasió russa d’Ucraïna.

Els letons tenen por d’un atac rus?
Certament tenen un sentiment de por, tristesa, enuig, ansietat, depressió. Em fa l’efecte que tota la nació està pendent de les notícies d’Ucraïna. És el tema principal de totes les converses i la gent no està de bon humor.
Els letons se senten més segurs pel fet de pertànyer a l’OTAN?
Sí. Nosaltres som un país petit i no tenim un gran exèrcit. És impossible crear una força per fer front a Rússia. Aquesta és la principal raó per la qual vam entrar a l’OTAN, una organització de defensa i suport comú.
Els letons temen que Rússia vulgui recuperar els territoris de la Unió Soviètica?
Certament. Només cal mirar el que està fent Putin a Ucraïna. Ho veiem també com la nostra guerra. Els ucraïnesos també estan lluitant per nosaltres. Tenim la impressió que la seva estratègia inicial era una guerra llampec, prendre Ucraïna en tres o quatre dies, cosa que no ha passat. Si se’n surt, és bastant probable que el seu proper objectiu sigui arribar a territori de l’OTAN.
Als països bàltics?
Exactament. Ara, mentre va atacant Ucraïna, tenim temps per preparar-nos. Tenim l’esperança, però, que el fet que Putin no se n’hagi sortit ràpidament a Ucraïna faci que això no sigui així.
Tenen por d’un atac nuclear?
Jo crec que és una opció molt realista. He parlat amb alguns experts militars i diuen que és una opció. No seria una gran guerra nuclear que aniquilaria tota la humanitat. Rússia té petites càrregues nuclears que poden contaminar uns cinquanta o uns cent quilòmetres quadrats.
No confia gens en una desescalada del conflicte?
No tenim elements racionals per pensar que Putin farà marxa enrere o que en tindrà prou conquerint Ucraïna. Hi ha molts factors que cal tenir en compte, com per exemple les sancions, l’ensorrament de l’economia russa. Els oligarques russos estan molt descontents perquè Occident els està confiscant les propietats. No seria estrany que, en aquesta lògica d’escalada, Rússia comencés a utilitzar armes nuclears.
Hi ha diferències en la visió que tenen de la guerra a Ucraïna els russòfons i la resta de la població?
A Letònia hi ha una part considerable de la població que són parlants russos. La major part consumeixen mitjans de comunicació produïts per Rússia, que influeixen en la seva manera de pensar. En certa mesura estan adoctrinats per la propaganda del Kremlin. Però molts estan confosos i no es poden creure que Rússia pugui fer una cosa com aquesta.
A Letònia, com ha evolucionat el sentiment de pertinença a la Unió Europea?
Es va enfortir, de manera significativa, després que Rússia ocupés Crimea. Quan Letònia va entrar a la Unió Europea, era un dels països més euroescèptics. Hi va haver un referèndum i la majoria va votar a favor d’entrar a la UE perquè era el mal menor. El mateix passa, en certa mesura, amb l’OTAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona