Política

L’ONU calcula que ja hi ha 1,5 milions de refugiats per la guerra a Ucraïna

Zelenski afirma que Rússia es prepara per bombardejar Odessa: “Seria un crim històric”

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha calculat que ja hi ha 1,5 milions de persones desplaçades per la guerra a Ucraïna. “Més d’1,5 milions de refugiats d’Ucraïna han creuat les fronteres de països limítrofs en 10 dies, l’èxode de més ràpid creixement a Europa des de la Segona Guerra Mundial”, ha afirmat aquest diumenge Filippo Grandi, alt comissionat de refugiats d’Acnur. Això, mentre els esforços per evacuar la població civil de ciutats com Mariúpol, Volnovakha i Irpín estan essent infructuosos pel fracàs dels alto el foc. En paral·lel, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha afirmat que Rússia es prepara per bombardejar la ciutat portuària d’Odessa. “Seria un crim de guerra i un crim històric”, ha apuntat Zelenski.

Destrucció de l’aeroport de Vínnitsia

El president ucraïnès ha acusat Putin de preparar la invasió de manera “cruel, cínica i sabent que violava les normes de la guerra”. “Militars que hem agafat com a presoners han parlat, entre els quals hi ha pilots d’avions que han bombardejat les nostres ciutats i els nostres civils”, ha comentat Zelenski. “Hem escoltat els seus testimonis, hem vist documents i mapes. Això no està improvisat”, ha etzibat el president d’Ucraïna en un nou discurs a la població. Zelenski també ha denunciat que tropes russes han destruït amb vuit míssils l’aeroport de la ciutat de Vínnitsia, a uns 200 quilòmetres al sud-est de Kíiv, i que la central hidroelèctrica de Kàniv passa a ser un nou objectiu de l’exèrcit de Putin.

Ucraïna parla d’11.000 soldats russos morts

El president d’Ucraïna ha tornat a exigir als països occidentals que impedeixin a Rússia fer servir l’espai aeri d’Ucraïna. En paral·lel, l’assessor de Zelenski i membre de l’equip negociador amb Rússia, Mykhailo Podolyak, ha reiterat que els 10 dies de guerra han provocat “enormes baixes” en l’exèrcit rus. “Han perdut la vida prop d’11.000 soldats i s’han destruït 300 tancs, més de 30 avions i 48 helicòpters”, ha enumerat Podolyak. “Dotzenes de sistemes d’artilleria han estat arrasats. Ucraïna ha fet això en 10 dies i farà molt més”, ha alertat l’assessor presidencial.

El Ministeri de l’Interior d’Ucraïna ha destapat que ahir dissabte va arribar a la península de Crimea un tren amb efectius prorussos provinents de les regions de Donetsk i Luhansk. Segons Kíiv, el Kremlin té previst utilitzar-los per fer “provocacions” a les regions del sud d’Ucraïna, fer-los passar per locals en fotografies de “propaganda” o, fins i tot, utilitzar-los com a “carn de canó” en combats amb l’exèrcit ucraïnès. “L’enemic llança a la batalla centenars de partidaris del món rus, obligant-los a acompanyar el seu exèrcit i fent-los servir de carn de canó”, ha insistit el Ministeri de l’Interior d’Ucraïna, que assegura que molts d’aquests prorussos estan “espantats i desmoralitzats”, i busquen la manera de desertar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona