Política

Estònia dona suport a l’ingrés de Finlàndia a l’OTAN i el ratificaria “immediatament”

Els finlandesos contraris a l’OTAN han passat del 43% al 28% mentre que els partidaris han augmentat del 30% al 53% en menys d’un mes

La primera ministra d’Estònia, Kaja Kallas, ha assegurat aquest dilluns a Tallinn que dona suport a un eventual ingrés de Finlàndia en l’OTAN i ha afirmat que, si el Govern de Hèlsinki decideix sol·licitar la seva adhesió a l’Aliança, el seu país el ratificaria “immediatament”.

“Podem certificar que (l’ingrés) seria una bona elecció, però, per descomptat, correspon al poble finlandès decidir. Si Finlàndia i Suècia s’unissin a l’OTAN, l’Aliança seria més forta”, ha dit Kallas durant una roda de premsa conjunta amb la seva homòloga finlandesa, Sanna Marin.

Kallas i Marin es van reunir en la capital estoniana per a dialogar sobre la seguretat d’Europa després de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, amb qui tots dos països comparteixen veïnatge, i sobre l’augment de la cooperació bilateral, especialment en matèria d’energia.

La primera ministra estoniana ha asseverat que al seu país segueixen “molt de prop” el debat sobre la possible adhesió de la veïna Finlàndia a l’OTAN, una qüestió que ha cobrat actualitat tant al país nòrdic com a Suècia arran de l’ofensiva russa sobre Ucraïna.

Finlàndia i Suècia són els dos únics països nòrdics i bàltics que no pertanyen a l’Aliança Atlàntica, encara que mantenen una estreta col·laboració amb aquest organisme.

Segons Kallas, el missatge que Estònia pot transmetre a Finlàndia és que la pertinença a l’OTAN no va afeblir les mateixes capacitats de defensa d’Estònia quan la petita república bàltica va entrar en l’Aliança, ni afeblirà a Finlàndia si decideix la seva adhesió.

Kallas i Marin van reiterar la seva “enèrgica condemna” a l’agressió de Moscou a Ucraïna i la seva solidaritat amb el poble ucraïnès, al mateix temps que van constatar la gran unitat que existeix sobre aquesta qüestió dins de la Unió Europea (UE). “És important recordar que, mentre Rússia es troba en aquests moments més sola que mai, a Europa estem més units i més forts que mai”, ha dit Marin.

Respecte al possible ingrés en l’OTAN, Marin ha insistit que Finlàndia ha iniciat “un profund debat” sobre aquesta possibilitat tant en la societat com dins dels mateixos partits polítics, per la qual cosa ha rebutjat posicionar-se fins que no conclogui aquesta discussió.

Segons el sondeig més recent, el percentatge de finlandesos que s’oposen a entrar en l’OTAN ha caigut del 43 al 28% en poc més d’un mes, mentre que els partidaris han augmentat des del 30 al 53%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona