Política

Brussel·les vol reduir en dos terços la dependència energètica de Rússia aquest any

La CE obre la porta a “limitar l’efecte contagi” del gas en el cost de l’electricitat i a regular-ne el preu

La Comissió Europea ha presentat aquest dimarts un pla energètic que busca reduir en dos terços la dependència del subministrament rus abans que acabi l’any.

La proposta planteja establir una reserva de gas obligatòria, així com impulsar mesures per accelerar les energies renovables i millorar les infraestructures d’interconnexió energètica al bloc. Per fer front a l’augment del preu de l’energia, Brussel·les obre per primer cop la porta a “limitar l’efecte contagi” del preu del gas en el de l’electricitat i a limitar-ne el preu a consumidors i empreses vulnerables.

En la proposta, destinada a reduir la dependència energètica de Rússia, la Comissió Europea assegura que el bloc té garantit el gas aquest hivern fins i tot en cas de “disrupció total” del subministrament rus. Amb tot, planteja que les reserves de gas a la Unió Europea hagin de situar-se almenys en el 90% l’1 d’octubre de cada any.

Brussel·les també apunta a la necessitat de “diversificar” els subministradors amb més importacions de gas liquat i importacions per gasoducte. Així, planteja un pla per impulsar projectes que donin més independència energètica al club comunitari amb especial atenció a aquells transfronterers que milloren les xarxes d’interconnexió elèctrica i de gas.

Entre les “connexions crítiques” Brussel·les situa les que uneixen Portugal, Espanya i França, així com les que connecten Bulgària i Grècia. Per l’executiu comunitari, els projectes entre aquests països haurien de rebre un tracte “privilegiat”.

D’altra banda, l’executiu comunitari subratlla que cal invertir en energia renovable i “reduir ràpid” l’ús d’energia fòssil tant a les llars com en la indústria. Per impulsar les renovables, Brussel·les planteja accelerar els permisos als projectes i millores d’infraestructures.

El preu de l’electricitat

Davant un preu del gas disparat, la Comissió Europea diu que està explorant “totes les opcions possibles per a mesures d’emergència” que “limitin l’efecte contagi del preu del gas en el de l’electricitat, per exemple amb límits temporals dels preus”. En la comunicació, Brussel·les apunta que la limitació del preu de l’electricitat és “possible” segons les normes europees.

A banda de la limitació del preu de l’electricitat, la Comissió Europea també planteja donar ajudes a les empreses més afectades per l’alça dels preus, així com per contribuir a reduir la seva exposició a la volatilitat dels preus a mitjà termini.

En aquest sentit, Brussel·les obre la porta a establir un marc temporal d’ajudes a empreses específic per a aquesta qüestió. Per finançar aquestes mesures, l’executiu comunitari diu als estats que poden estudiar aplicar impostos temporals sobre els beneficis extraordinaris de les elèctriques.

Shell deixarà de comprar gas i petroli a Rússia i tancarà les gasolineres ubicades al país

La petroliera Shell ha anunciat aquest dimarts que deixarà de comprar gas i petroli a Rússia i també tancarà les gasolineres i punts d’aprovisionament de la seva marca al país.

En un comunicat, la companyia ha explicat la decisió i demana disculpes per les crítiques rebudes arran d’haver comprat una càrrega de petroli cru rus un cop començada la guerra. “Som molt conscients que la decisió de comprar un carregament de petroli en cru pensant en la seguretat dels subministraments no va ser la correcta i ho lamentem”, ha afirmat el conseller delegat de Shell, Ben van Beurden.

Shell destinarà els guanys procedents dels romanents de petroli rus processat a un fons per “alleugerir” les terribles conseqüències de la guerra entre la gent d’Ucraïna.

En el comunicat, la companyia exposa que Shell deixarà de comprar hidrocarbur rus de manera immediata i no renovarà els contractes a termini. També afirmen que en consultes amb els governs, la petroliera està canviant la seva cadena de subministraments de petroli cru per eliminar els volums que arriben de Rússia. Malgrat aquesta decisió, Shell adverteix que podria portar setmanes a completar-se i, fins i tot, hi hauria la possibilitat que algunes de les seves refineries reduïssin el rendiment.

Segons detallen, deixar de comprar gas i petroli a Rússia és un desafiament “complex”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona