Política

Els líders europeus tanquen la porta a una adhesió ràpida d’Ucraïna a la UE

Els 27 frenen les aspiracions de Kíiv amb una declaració que no inclou cap compromís explícit

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) han tancat la porta a una adhesió ràpida d’Ucraïna en plena invasió russa. En la cimera informal a Versalles (França), els líders dels 27 han acordat una declaració en què es limiten a comprometre’s a “reforçar els vincles” i “aprofundir l’associació” amb Ucraïna “en el seguiment del seu camí europeu”. “Ucraïna pertany a la nostra família europea”, apunta el text. La declaració allunya l’aspiració ucraïnesa d’una adhesió accelerada després d’una trobada en què els 27 havien d’afrontar el dilema de com enviar un senyal a Kíiv sense jugar amb l’ampliació, una qüestió complexa que genera molta divisió entre els 27.

El text acordat pels 27 reconeix les “aspiracions europees” d’Ucraïna i “l’elecció europea” del país, però no inclou cap compromís explícit. Abans de la reunió ja es plantejava que la resposta a la petició d’adhesió fos un possible reforç de l’acord d’associació amb el país, per exemple, amb un apropament de Kíiv al mercat únic i al sistema energètic europeu.

En el cas de les peticions d’adhesió de Geòrgia i Moldàvia, el text es limita a recordar que el Consell ha demanat a la Comissió Europea que emeti una opinió, com també ha fet en el cas d’Ucraïna.

A banda de la qüestió de l’entrada a la UE, la declaració dels líders condemna l’atac militar rus a Ucraïna i subratlla que Rússia té “tota la responsabilitat” de la guerra. Els 27 també remarquen que estan preparats per adoptar més sancions contra Rússia “ràpidament” i que continuaran donant suport a Ucraïna. A més, reclamen a Rússia que permeti corredors humanitàries per evacuar civils.

Abans de la trobada, una desena de països, entre ells els bàltics, Hongria, Polònia i la República Txeca, havien donat suport a accelerar el procés d’entrada d’Ucraïna al club comunitari com a mostra de suport davant l’atac rus. Després de les peticions d’entrada d’Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia, els 27 han activat el procés per estudiar-les, però a l’arribada a la cimera alguns líders ja havien refredat les aspiracions d’aquests tres països de tenir un procés d’adhesió ràpid.

El més contundent ha estat el president francès, Emmanuel Macron. “Podem obrir un procés d’adhesió amb un país en guerra? No ho crec”, ha declarat Macron en arribar a la trobada informal de líders. En el mateix sentit, el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, ha remarcat que “no existeix cap procés ràpid d’adhesió” i el de Luxemburg, Xavier Bettel, ha advertit que “no es pot donar a Ucraïna “el sentiment que tot pot passar d’un dia a l’altre”.

El preu de l’energia

A banda de com respondre a les peticions d’adhesió, una altra de les qüestions que han debatut els líders és el preu de l’energia. En la trobada, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat als 27 la seva proposta per reduir la dependència energètica de Rússia, així com per fer front a l’alça del preu de l’electricitat.

Sobre aquesta última qüestió, la mateixa Von der Leyen ha anunciat que presentarà a finals de març mesures per “limitar l’efecte contagi” del preu del gas en el de l’electricitat. Entre aquestes mesures, l’executiu comunitari contempla límits temporals al preu del gas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona