Política

Biden dona 800 milions de dòlars més en armes a Kíiv

Zelenski apel·la al record de Pearl Harbor i de l’11-S per demanar més suport als EUA en un discurs davant del Congrés

El president dels EUA qualifica Putin, per primer cop, de “criminal de guerra”

El president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar ahir que Washington destinarà 800 milions de dòlars en assistència militar addicional a Ucraïna, poc després que el president d’aquest país, Volodímir Zelenski, pronunciés un emotiu discurs virtual al Congrés nord-americà demanant més ajuda per combatre Rússia.

“Aquest nou paquet per si sol proporcionarà una assistència sense precedents a Ucraïna”, va dir Biden des de la Casa Blanca, des d’on va assegurar que la invasió russa estava produint “una devastació i un horror terribles” en aquell país. El mandatari nord-americà va explicar que aquesta ajuda és per defensar el dret del poble ucraïnès a determinar el seu propi futur i per assegurar-se que la invasió a Ucraïna “mai serà una victòria per a Putin”.

En total, els EUA han destinat 1.000 milions de dòlars en ajuda a Ucraïna només durant aquesta setmana, fet que eleva la xifra total a 2.000 milions de dòlars des de l’inici de l’administració de Biden, segons van confirmar a El Punt Avui fonts de la Casa Blanca. Aquestes fonts, que van preferir mantenir-se en l’anonimat, van expressar que el Departament de Defensa dels EUA serà l’encarregat de fer aquestes transferències d’equipament a l’exèrcit ucraïnès “per ajudar-los a defensar el seu país contra la invasió no provocada i injustificada de Rússia”.

També van manifestar que el paquet d’ajuda inclou l’enviament de 800 sistemes antiaeris Stinger, 2.000 míssils Javelin, 1.000 armes lleugeres i 6.000 sistemes antiblindats AT-4. L’aportació també inclou 100 llançagranades, més de 20 milions de rondes de munició, diferents armes, 25.000 peces d’armadura corporal i 25.000 cascos, entre d’altres.

Poc després de les seves declaracions a la Casa Blanca, interrogat pels periodistes, Biden va qualificar, per primer cop, el president rus, Vladímir Putin, de “criminal de guerra”. La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va recordar després que el Departament d’Estat ja té oberta una investigació per crims de guerra contra Rússia.

Biden va fer aquestes declaracions poc després que Zelenski es dirigís a les dues cambres del Congrés en un emotiu discurs virtual en què el líder europeu va comparar l’atac de Rússia al seu país amb els atemptats de l’11-S i la destrucció de la base de Pearl Harbor el 1941.

“Recordeu Pearl Harbor, el terrible matí del 7 de desembre del 1941, quan el vostre cel estava negre pels avions que us atacaven. [...] O recordeu l’11 de setembre, quan el mal va intentar convertir les ciutats dels EUA en camps de batalla, quan persones innocents van ser atacades des de l’aire...”, va assenyalar. Després d’uns segons de silenci, Zelenski va assegurar que el seu país viu això mateix “cada dia, ara mateix, en aquest moment”.

En aquest sentit, va demanar als congressistes i a Biden que els Estats Units ajudin a crear una zona d’exclusió aèria sobre el cel ucraïnès. Aquesta va ser l’única petició que Biden no va complir, principalment perquè els seus assessors argumenten que comportaria un combat directe entre les forces nord-americanes i russes i el risc d’una escalada incontrolable entre Washington i Moscou.

En un missatge a Biden, el president ucraïnès va demanar que exerceixi de “líder del món”. “Ser el líder del món significa ser el líder de la pau”, va concloure en anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona