Política

Les converses avancen en una jornada sagnant

diàleg ·

Rússia i Ucraïna admeten avenços en les negociacions per acabar la guerra

L’exèrcit rus ataca un teatre amb centenars de persones a Mariúpol

Les negociacions entre Rússia i Ucraïna han registrat avenços en la recerca d’un acord, segons van reconèixer ahir les dues parts. Els senyals d’entesa, però, no van impedir una nova jornada d’intensos bombardejos amb un balanç sagnant de víctimes civils.

Les forces russes van destruir totalment un teatre de l’assetjada ciutat de Mariúpol que servia de refugi a centenars de civils, i hi van provocar un nombre encara indeterminat de morts, segons fonts ucraïneses. Serhiy Orlov, vicealcalde de Mariúpol, va assegurar que entre 1.000 i 1.200 persones s’amagaven al teatre, mentre el ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmitro Kuleba, descrivia el succés com “un altre horrible crim de guerra” comès per Rússia en aquesta ciutat portuària.

Poca estona abans, s’havia sabut una de les escasses bones notícies des que el dia 24 va començar la invasió russa d’Ucraïna. El diari Financial Times va divulgar l’esborrany d’un acord de quinze punts en què treballen Rússia i Ucraïna, que cita tres fonts implicades en les negociacions, de totes dues parts. El diari assenyala que les missions de tots dos països van abordar dilluns aquest esborrany d’acord, que implicaria que Ucraïna adoptés un estatut de neutralitat, amb una renúncia a incorporar-se a l’OTAN i a acollir bases militars estrangeres, a canvi de la retirada total de les tropes russes.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha reconegut que les posicions en les negociacions són ara “més realistes”, mentre el ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, veu “a prop” l’acord amb Ucraïna sobre les garanties de seguretat. “Hi ha una sèrie de formulacions dels acords amb Ucraïna sobre l’estatut de neutralitat i les garanties de seguretat que estan a punt d’aconseguir-se”, va declarar ahir Lavrov, segons van informar les agències russes.

Un assessor de Zelenski citat pel Financial Times reconeix que Kíiv estaria disposat a abordar per separat l’estatus de Crimea i dels territoris del Donbass, la independència del qual va ser reconeguda per Moscou abans del començament de la invasió, el 24 de febrer passat.

Malgrat que ahir ja feia sis dies que les dues parts estaven negociant, l’ofensiva russa a Ucraïna no va perdre embranzida i es va cobrar noves víctimes civils. Segons va informar el Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació d’Ucraïna, almenys deu persones van morir a la ciutat de Txerníhiv, al nord d’Ucraïna, quan pel que sembla tropes russes van disparar contra una fila de ciutadans que esperaven per comprar el pa.

Almenys 103 nens han mort i més d’un centenar han resultat ferits a Ucraïna des que va començar la invasió, segons l’últim informe publicat ahir per la fiscalia general del país. Segons la fiscal general d’Ucraïna, Irina Venediktova, els russos ja han bombardejat més de 400 escoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona