Política

Sánchez acusa Rufián de fer el joc a Vox tot i buscar el seu sí

El portaveu d’ERC insta el president a reflexionar sobre una inacció que dona ales a Abascal i no avança el vot a favor al decret del pla de xoc contra els preus

La Moncloa reclama unitat a tots

El Congrés va ser per un dia una àgora de ciències polítiques i Gabriel Rufián (ERC) va convidar el president Pedro Sánchez a reflexionar sobre si la inacció davant el malestar per l’alça de preus derivada de la guerra a Ucraïna no està sent el millor combustible per a l’auge de Vox. “No estan farts de dir «que ve la ultradreta» i «que ve Abascal», que no ha treballat en la seva vida i cada setmana vota contra els interessos de la classe treballadora i es passeja per manifestacions de treballadors? A l’esquerra no ens entén ningú”, etzibava. “El seu discurs és el que alimenta la ultradreta, no reconeix el que fa el govern per la gent”, rebatia Sánchez poc abans que el govern cités ERC per buscar el seu sí al decret del pla de xoc contra els preus que aprovarà el 29 de març.

“Ni un paper. Ni una proposta.” Així resumia Rufián la decepció per la cita amb les dues vicepresidentes Teresa Ribera i Yolanda Díaz i el ministre Félix Bolaños (Presidència) en què el govern havia d’exposar el pla de xoc i buscar el sí d’ERC. Rufián no avança el vot a favor i avisa: “Per esmorzar mengem pressió i per dinar mengem pressió.”

Bolaños, però, demana “unitat” i “responsabilitat” als grups perquè donin suport al decret de mesures per pal·liar els efectes econòmics de la guerra que el Consell de Ministres aprovarà el dimarts 29 de març i que necessitarà ser convalidat al Congrés. “Estem en un moment complex que només podem superar estant units, sent solidaris i no complicant encara més les coses”, va alertar tant als socis de legislatura com a l’oposició. En l’afany de convèncer els escèptics –que van des d’ERC, Junts i el PDeCAT fins al PP (Vox se n’exclou)–, Bolaños sosté que “la Comissió Europea ja està plantejant mesures que són proposta d’Espanya”. La vicepresidenta Nadia Calviño, però, es resisteix a tocar els impostos a l’energia: “Ja estan entre els més baixos i això no es resol abaixant l’IRPF o abaixant l’IVA als transportistes, que ja han dit que això no els resol el problema.” Calviño va protagonitzar un tens episodi amb diputats del PP ja fora de l’hemicicle, quan s’hi va encarar i els va dir: “Tinc la pitjor opinió de vosaltres.”

Al govern, Rufián li exigia aterrar i “deixar de militar exclusivament en la moral i militar en la utilitat”. “Limitin preus i controlin públicament les elèctriques, deixin de parlar d’impostos als pobres i parlin d’impostos als rics.” Rufián, al seu torn, va rebre la mofa d’Iván Espinosa de los Monteros (Vox): “Escoltin Rufián quan diu que l’esquerra ha abandonat els treballadors... Igual que ell ha abandonat l’independentisme.”

LA FRASE

A l’esquerra no ens entén ningú, no ens sabem explicar. Parlem de temes que no interessen ningú
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona