Política

alemanya

L’any electoral alemany s’obre amb triomf de l’SPD

El partit del canceller Scholz guanya les eleccions regionals al Sarre després de vint-i-dos anys de domini conservador

La CDU s’enfonsa en la primera prova a les urnes liderada per Merz

L’any electoral alemany s’ha obert amb un triomf rotund per al Partit Socialdemòcrata (SPD) del canceller Olaf Scholz, que va arrabassar diumenge a la Unió Cristianodemòcrata (CDU) el land del Sarre, fronterer amb França i sota domini conservador des de feia vint-i-dos anys.

La candidata de l’SPD, Anke Rehlinger, va obtenir per al seu partit un 43,5% dels vots, segons els resultats finals de la comissió electoral regional, mentre que la CDU del primer ministre del land, Tobias Hans, va caure al 28,5%. Uns resultats que pràcticament inverteixen la correlació respecte de les anteriors regionals, el 2017, quan la CDU es va imposar per un 40,7% dels vots, mentre que l’SPD es va quedar en un 29,6%.

El pes del Sarre, amb tot just un milió d’habitants, és menor en un país amb 82 milions d’habitants. Però el fet d’obrir l’any electoral alemany, tres mesos després de l’arribada al poder de Scholz amb un tripartit entre verds i liberals, donava als comicis una rellevància especial.

Per a la CDU tenien rang de test davant les urnes després de l’elecció el desembre passat del seu nou president, el dretà Friedrich Merz, rival de la línia centrista que en els seus divuit anys al capdavant del partit va representar l’excancellera Angela Merkel.

Pel que fa a la resta formacions, només la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) va obtenir representació parlamentària, amb un 5,7%, mig punt per sota que el 2017. Els Verds van millorar resultats respecte a les anteriors regionals, però per 23 vots van quedar per sota del 5%, el llistó mínim per a accedir a la cambra.

El Partit Liberal (FDP), amb un 4,8% dels vots, tampoc va aconseguir representació.

A aquesta primera cita de l’any electoral alemany seguiran els comicis regionals del pròxim 8 de maig en el petit land de Schleswig Holstein, fronterer amb Dinamarca, on la CDU governa amb els verds i els liberals. Una setmana després renovarà la seva cambra el land de Renània del Nord-Westfàlia, el més poblat del país amb 18 milions d’habitants i governat per la CDU, en aquest cas en aliança amb els liberals.

Seran dues proves més per al lideratge de Merz, qui va aconseguir l’elecció per a dirigir la CDU per la via de la consulta entre les bases després de dos intents fallits de trobar una successió lleial a la línia de Merkel –la representada per Annegret Kramp-Karrenbauer, que es va retirar qüestionada en el seu lideratge, i la d’Armin Laschet, derrotat per Scholz en les generals de 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona