Política

El Parlament avala l’exhumació del militant antifranquista Cipriano Martos

Va morir el 1973 després d’haver estat detingut i haver ingerit àcid sulfúric durant un interrogatori de la Guàrdia Civil

Es vol retornar les restes a la seva família per “reparar” la memòria de la víctima i “proporcionar-li una sepultura digna”

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous, amb l’únic vot en contra de Vox, una resolució que avala l’exhumació de les restes de Cipriano Martos, militant antifranquista mort el 1973 després d’haver ingerit àcid sulfúric durant un interrogatori en una caserna de la Guàrdia Civil de Reus.

La resolució, presentada pel grup PSC-Units i debatuda en la comissió de justícia del Parlament, insta el Govern a revisar l’actual campanya d’exhumacions del seu pla de fosses, per incloure la intervenció arqueològica destinada a recuperar les restes de Martos i poder retornar-los a la seva família per “reparar” la memòria de la víctima i “proporcionar-li una sepultura digna”.

Després de morir el 17 de setembre del 1973 a l’Hospital de Sant Joan de Reus (Baix Camp), localitat on va ser detingut, les autoritats franquistes van enterrar el cadàver de Cipriano Martos en una fossa del cementiri d’aquella localitat, sense permetre a la família assistir a la inhumació ni emportar-se el cos a la seva terra d’origen, entre els municipis granadins de Loja i Huétor-Tájar.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, va anunciar el passat 8 de febrer que el Govern exhumarà el segon semestre de l’any les restes de Martos, una intervenció que ara ha quedat ratificada amb l’aval gairebé unànime del Parlament.

La iniciativa ha rebut 15 vots a favor -de PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, En Comú Podem i Ciutadans-, una abstenció -del PPC- i un vot en contra, el de Vox, el diputat del qual en la comissió, Sergio Macián, ha renunciat a argumentar la seva posició i s’ha limitat a anunciar el ’no’ del seu grup.

El diputat de PSC-Units i impulsor de la resolució, Ferran Pedret, ha justificat la iniciativa, que va ser presentada el passat 5 d’octubre: “L’exhumació és un deure que tenim, sabent on està enterrat, estant perfectament localitzat i disposant ja del programa d’identificació genètica”.

Des de JxCat, Jaume Alonso-Cuevillas ha expressat el seu “ple acord” amb la resolució -actualitzada amb una esmena-, mentre que el diputat d’ERC Jaume Butinyà ha apostat per “continuar defensant els drets humans i la justícia universal”.

La diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha demanat acabar amb la “impunitat” dels responsables d’aquest crim, mentre que Susanna Segovia, d’En Comú Podem, ha dit que “els temes de reparació i memòria històrica sí resolen problemes de la gent” i ha citat el cas del seu besavi, afusellat, que va poder ser exhumat d’una fossa.

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha anunciat el vot a favor del seu grup a “donar un enterrament digne a les persones que han estat enterrades en fosses o en llocs sense el consentiment dels familiars i amb les restes no degudament identificades”.

El PPC, segons ha explicat Lorena Roldán, ha decidit abstenir-se al no subscriure l’exposició de motius de la resolució, tot i que ha destacat que “ningú mereix el patiment que va passar” Cipriano Martos, la família del qual “té dret a recuperar les restes”.

Martos va néixer el 1942 en un nucli rural dins del municipi de Loja (Granada), en el si d’una família de camperols pobres, i va emigrar en 1969 a Sabadell (Vallès Occidental), on es va polititzar, en plena expansió de les organitzacions obreres antifranquistes, i es va enrolar a les files del Partit Comunista d’Espanya (marxista-leninista).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona