Política

Putin canvia de parer i torna a exigir el pagament del gas en rubles

Els països compradors hauran d’obrir un compte al bank Gazprombank per poder fer les operacions

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha afirmat aquest dijous que suspendrà els contractes de subministrament de gas si els països “no amistosos” no paguen el combustible en rubles i no obren un compte en la moneda nacional russa en Gazprombank.

“Avui he signat un decret que estableix les regles per al comerç del gas natural rus amb els anomenats països no amistosos” i que entraran en vigor l’1 d’abril, ha assenyalat el líder rus minuts abans de mantenir una reunió amb representants de la indústria de l’aviació.

Ahir dimecres a la tarda, Putin va refredar l’avís que havia fet al llarg del dia en aquest mateix sentit i va explicar que la mesura no afectaria els països europeus amb contractes vigents que explicitin el pagament en dòlars o euros.

Avui mateix, el primer ministre italià, Mario Draghi, durant una trobada amb la premsa estrangera havia informat sobre la seva conversa telefònica de la vigília amb el líder rus. “Sóc prudent, continuem amb els peus a terra”, havia detallat el dirigent italià, que deia tenir “expectatives positives” que la Xina pogués tenir un paper de mediació en el conflicte ucraïnès.

Sobre el pagament de les compres de gas rus, que en un primer moment Moscou havia exigit que fos en rubles, Draghi havia assegurat que “els contractes vigents continuen com ara, les empreses europees continuaran pagant en euros o dòlars”.

També el canceller alemany, Olaf Scholz, s’havia manifestat aquest dijous en el mateix sentit que el seu homòleg italià quan ha reiterat que els pagaments pel subministrament de gas procedent de Rússia se seguiran realitzant en euros.

Scholz havia afirmat que en la seva conversa d’ahir dimecres amb el líder rus li va deixar clar que Alemanya no està disposada a canviar la forma de pagament, segons va dir en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg austríac, Karl Nehammer, a Berlín. “Què és el que pretén Putin, ho analitzarem, però el que està en vigor per a les empreses és que poden pagar en euros i així ho faran,” va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona