Política

La UE reclamarà a Xi Jinping “garanties” que la Xina no ampliarà el seu suport a Rússia durant la guerra a Ucraïna

Els presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea tenen previst fer divendres una reunió telemàtica amb el líder xinès

La Unió Europea reclamarà al president xinès, Xi Jinping, “garanties” que la Xina no ampliarà el seu suport a Rússia durant la guerra a Ucraïna.

De cara a la reunió telemàtica de divendres entre el líder xinès i els presidents del Consell Europeu i la Comissió Europea, fonts diplomàtiques europees avancen que tots dos pressionaran Pequín per evitar que la seva actual “posició d’equilibri” en el conflicte no es decanti clarament en favor de Moscou.

Les mateixes fonts avisen que si la Xina ajuda el règim de Vladímir Putin a “esquivar” les sancions occidentals o si li dona armes posaria “en perill” les relacions econòmiques amb la UE.

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, intentaran convèncer el president Xi que a la Xina no li convé econòmicament decantar-se clarament pel bàndol de Putin, ja que la UE és el principal soci comercial de la Xina. La UE representa entorn del 30% del comerç mundial de la Xina, segons dades de l’executiu comunitari. “Necessiten l’economia europea”, afirmen les mateixes fonts, que veuen marge de maniobra a nivell diplomàtic per impedir un suport explícit del règim xinès al rus.

En aquest sentit, Brussel·les demanarà a Xi Jinping que utilitzi “la seva influència” per acabar amb la invasió russa d’Ucraïna, segons indiquen fonts diplomàtiques europees. “La Xina té influència sobre Rússia, però encara no ha decidit si serà un aliat proper”, afirmen. Von der Leyen i Michel també exigiran al president Xi que “intensifiqui” les converses diplomàtiques amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, per ajudar a resoldre el conflicte.

Els líders europeus també tractaran amb el dirigent xinès la proposta dels Estats Units per expulsar Rússia del G-20. Fonts diplomàtiques europees qüestionen que es pugui mantenir el “prestigi” d’aquest fòrum internacional amb el president rus Vladímir Putin a la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona