Política

La UE insta la Xina a “no mirar per a un altre costat” i “ajudar a parar” la guerra a Ucraïna

El president xinès defensa que “la Xina i la UE han de parlar més i oferir estabilitat a un món volàtil”

El president xinès, Xi Jinping, ha afirmat aquest divendres que la Xina i la Unió Europea (UE) han d’“enfortir la comunicació i dotar d’estabilitat al món donada la situació volàtil en la qual es troba”, en vetllada referència a la guerra a Ucraïna.

Xi ha fet les declaracions durant una videoconferència amb motiu de la 23a cimera de líders de la Xina i de la UE, que ha estat copresidida pel primer ministre xinès, Li Keqiang; el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

El president xinès ha assenyalat durant la seva intervenció que el món travessa “un moment complicat” després de concatenar-se “la pandèmia de la covid, que encara continua estenent-se, la cada vegada més difícil recuperació econòmica global i ara la crisi a Ucraïna”.

“Donades les circumstàncies, la Xina i la UE, dues de les majors forces, civilitzacions i mercats del món, han d’estrènyer la comunicació, sobretot en aquells assumptes que concerneixen la pau i al desenvolupament global”, va dir Xi, citat per l’agència estatal Xinhua.

Pel que fra a la guerra d’Ucraïna, no ha transcendit, segons els comunicats difosos per la premsa oficial xinesa, si Xi ha rebutjat o no condemnar explícitament la invasió russa davant els líders europeus o si es va referir a la hipòtesi –recollida per la premsa estatunidenca– que la Xina estaria disposada a ajudar a Rússia enviant-li material militar.

En aquest sentit, la UE ha instat la Xina a “no mirar per a un altre costat” i “ajudar a parar” la guerra a Ucraïna. “Demanem a la Xina que ajudi a parar la guerra a Ucraïna, la Xina no pot mirar per a un altre costat davant aquesta violació de la llei internacional”, ha afirmat el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una roda de premsa al final de la reunió telemàtica amb el primer ministre de la Xina, Li Keqiang, i el seu president, Xi Jinping.

Per la seva banda, el primer ministre Li ha assegurat durant la reunió d’avui que la Xina dona suport a les negociacions de pau, i ha destacat, tal com ja havia fet el ministre d’Exteriors Wang Yi fa unes setmanes, que Pequín porta la situació “a la seva manera”. De fet, la Xina ha mantingut una postura ambigua sobre la guerra, des de la qual ha demanat que es respecti la integritat territorial de tots els països i en la qual ha evitat usar la paraula “invasió” per a referir-se a l’ofensiva russa, al mateix temps que ha reiterat la seva oposició a les sancions contra el país euroasiàtic.

La cimera es produeix en un moment en què les relacions entre la Xina i la UE no travessen pel seu millor moment arran de la congelació l’any passat d’un acord d’inversions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona