Política

L’IAEA assegura que la situació a la central nuclear de Txernòbil és “normal” malgrat la retirada de les tropes russes

L’agència afirma que totes les parts estan d’acord que un atac a una instal·lació nuclear és “inacceptable”

El director general de L’Agència Internacional d’Energia Atòmica (IAEA), Mariano Grossi, ha assegurat aquest divendres que la situació a la central nuclear de Txernòbil és “normal”.

Grossi ha viatjat a Ucraïna per reunir-se amb el ministre d’Energia ucraïnès i diverses autoritats per tal de discutir la seguretat de les plantes nuclears del país, i s’ha traslladat també a Rússia amb el mateix objectiu.

El director de l’IAEA ha assenyalat que malgrat no haver acordat un pacte comú entre Rússia i Ucraïna per assegurar la integritat física de les centrals, sí que s’ha arribat a un acord separat amb cada una de les parts. Grossi ha afirmat que totes les parts estan d’acord que un atac a una instal·lació nuclear és “inacceptable”. “La integritat física necessita protegir-se en tots els casos i qualsevol atac o agressió física a una instal·lació nuclear és inacceptable, i crec que en això estem tots d’acord”, ha expressat.

Pel que fa a l’acord amb Ucraïna, l’IAEA s’ha compromès a oferir assistència tècnica, aportant equipament per, entre d’altres, monitorar la radiació, així com suport remot des de les oficines centrals a Viena. Així mateix, també s’ha pactat un mecanisme d’assistència ràpid en cas d’emergència, a través del qual l’IAEA enviaria “gairebé immediatament” un equip d’assistència.

D’altra banda, Grossi ha afirmat que un dels aspectes més rellevants és la presència dels tècnics de l’IAEA a les plantes, cosa que s’està estudiant com fer atès que el personal de l’agència necessita rutes “clares” sense conflicte”.

Retirada de les tropes russes de Txernòbil

El director de l’IAEA s’ha reunit a Rússia amb diversos representants del ministeri d’Exteriors del Kremlin i el regulador nuclear nacional. Segons Grossi, des de Moscou no han explicat els motius de la retirada de tropes russes de Txernòbil, ni tampoc s’ha confirmat una eventual contaminació de soldats russos per radiació a Txernòbil.

Grossi ha afirmat que la situació a la planta és “normal” i que un increment en els nivells de radiació podria ser la conseqüència del moviment de vehicles pesants en la retirada de les tropes. Amb això, el director de l’IAEA ha subratllat que aquest replegament de l’exèrcit del Kremlin és un pas “en la direcció correcte”.

Sobre la primera proposta d’un acord pactat amb ambdues parts, el director de l’IAEA ha declarat que la realitat és que un pacte així podria “impactar” en altres afers polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES