Política

Feijóo posa a prova Sánchez fent oposició obert a pactes

El nou líder del PP es reunirà amb el president dijous a La Moncloa amb l’ànim de no posar-li-ho tot tan fàcil com Casado amb el no a tot

El grup al Congrés espera l’ordre de votar sí o abstenir-se en el pla de xoc

L’entronització a Sevilla d’Alberto Núñez Feijóo com a líder del PP obliga el president espanyol a un canvi de pas: al davant ja no hi té un cap de l’oposició com ho era des del juny del 2018 Pablo Casado, amb qui vivia còmode perquè l’insultava –“felón”, “traïdor”, “ocupa”– i li deia no a tot perquè era “il·legítim”. Amb el bagatge de saber què és governar després de 13 anys presidint la Xunta, Feijóo fa el salt a Madrid disposat a exercir una oposició amb el seu segell personal, i això vol dir estar obert a explorar pactes amb el govern. El flamant president del PP es reunirà dimecres amb Felip VI a La Zarzuela i dijous amb Sánchez a La Moncloa.

Abans del motí a Madrid i l’apunyalament de tot el grup parlamentari del PP, Casado va regalar a Sánchez una oposició tan frontal, consistent a dir no a tot, que ho va posar fàcil al president i al PSOE, que en tenien prou a titllar-lo de “negacionista” i buscar sintonia amb el soci de la coalició, Podem, i els aliats com ara ERC. La màxima expressió del vet a tot és la no renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que fa 1.217 dies que està caducat perquè el mandat constitucional de Carlos Lesmes –president també del Suprem– expirava el desembre del 2018.

Decidir el vot al Congrés

Tot i que el líder elegit amb el 98,35% dels vots arriba a Gènova amb el llast de no tenir escó al Congrés –igual que Sánchez de l’octubre del 2016 al juny del 2018 sent opositor de Rajoy–, el que mesurarà el debut de Feijóo serà dir què vota el PP al decret del pla de xoc contra els preus i les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna.

L’encara portaveu al Congrés i ara també secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha insinuat que el PP no s’oposarà a un pla que mobilitza 16.000 milions (10.000 de crèdits ICO i 6.000 d’ajudes directes com ara els 20 cèntims al combustible). Al grup parlamentari esperen que Feijóo resolgui el dilema: abstenir-se –amb l’estigma de posar-se de perfil en l’hora greu del 10% d’inflació– o votar-hi a favor –amb la declaració d’intencions de col·laborar i el desgast davant Vox.

Esquerdar la coalició

En contrast amb Casado, que censurava un govern entregat a “comunistes, colpistes i batasunos”, Feijóo vol obrir escletxes en el si de la coalició entre el PSOE i Podem, com ja va deixar clar en el discurs de proclamació. “Per rectificar el que es fa malament, garantim el nostre suport al govern. Per deixar d’ocultar els problemes que hi ha i els que sap que vindran, garantim el nostre suport al govern [...]. Per destituir els ministres que fan oposició des del govern, garantim el nostre suport al govern”, va dir. Si Sánchez entra en el joc, la mecànica de fluids dicta que el material desallotjat podria ser la concòrdia amb Podem i amb ERC.

Ser útil des de l’oposició

En la primera reunió del comitè executiu, Feijóo insistia ahir a Sánchez des de Sevilla en l’oferta d’una “oposició institucional”. “Des de l’oposició es pot ser més institucional que des del govern i servir més Espanya que des del govern”, va dir qui des del 2009 només sap governar i amb majoria a la Xunta.

Pas a gallecs i andalusos

Amb el dubte encara obert de qui serà portaveu al Congrés –Gamarra es reserva els duels amb Sánchez com a fidel ariet del líder absent–, Feijóo forja un nucli dur en què gallecs i andalusos agafen tot el protagonisme en detriment d’Isabel Díaz Ayuso. A més de situar el malagueny Elías Bendodo –ara conseller de Presidència i mà dreta del president Juanma Moreno– com a número tres, nomena cinc vicesecretaris: el gallec Miguel Tellado (organització), el valencià Esteban González Pons (institucional), l’andalús Juan Bravo (economia), el madrileny Pedro Rollán (coordinació autonòmica i local) i la manxega Carmen Navarro (polítiques socials).

L’eix que desplaça Ayuso

El nou eix Feijóo-Moreno desplaça Ayuso, que es conforma pel compromís que aviat se celebrarà el congrés del PP madrileny i ella serà elegida presidenta en substitució de Pío García-Escudero, que és el que no volia Casado.

LES FRASES DEL PRESIDENT DEL PP

Des de l’oposició es pot ser més institucional que des del govern i servir més Espanya que des del govern
Ens hem d’adreçar a molta gent. Un país no es construeix amb uns pocs perquè junts som molts més: Espanya ens necessita a tots
Ofereixo governar amb una alternativa de majories. Un país no pot estar sotmès a minories que fan xantatge a majories


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona