Política

eslovàquia

Eslovàquia s’obre a enviar MIG-29 a Ucraïna si rep garanties dels aliats

El primer ministre eslovac demana que els aliats de l’OTAN garanteixin la seguretat aèria del seu país abans de cedir o vendre els aparells a Ucraïna

Eslovàquia ha assegurat aquest dilluns que està disposada a enviar a Ucraïna alguns dels seus 14 caces MIG-29 modernitzats, de fabricació russa, que operen des de la base militar de Sliac (centre del país), si els seus aliats ofereixen garanties per a protegir el seu espai aeri.

Eslovàquia, antic país comunista, “manté intenses converses” amb els seus aliats de l’OTAN sobre la protecció del seu espai aeri, ha dit avui en una roda de premsa el primer ministre, Eduard Heger, després d’una trobada a Bratislava amb el seu homòleg belga, Alexander De Croo.

Heger va avisar que aquestes converses amb els seus socis poden durar encara “unes setmanes”, per la qual cosa l’hipotètic trasllat dels caces no és imminent. El primer ministre eslovac ha precisat que encara no s’ha decidit si els avions seran donats o venuts.

Sobre la manera com s’ha de garantir la seguretat aèria d’Eslovàquia, segons el ministre de Defensa, Jaroslav Nad, la defensa de l’espai aeri eslovac pot realitzar-se des d’una base nord-americana en sòl polonès. “Hi ha diverses possibilitats, però és una qüestió que correspon planejar als soldats: els nostres o els de l’aliança”, va afegir Nad.

Nad, també va indicar que serà un problema “mantenir en l’aire” als avions MIG-29, ja que el seu manteniment és a càrrec de mecànics russos. “Sembla que la part russa comença a no complir les seves obligacions contractuals”, adverteix Nad, que desitja parar com més aviat millor aquest programa de cooperació amb Moscou i deixar els MIG-29 definitivament a terra.

El problema és que aquesta flotilla de caces ha d’estar operativa fins a 2024, quan arribaran els nous 14 caces polivalents F16 del fabricant estatunidenc Lockheed Martin.

Eslovàquia va enviar ja a Ucraïna un sistema antimíssils de fabricació russa S-300, a canvi del sistema antiaeri Patriot estatunidenc, i ara vendrà al país veí el sistema d’artilleria Zuzana, de fabricació eslovaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona