Política

Macron fa campanya en territori de Le Pen

El president sortint, temorós que la ultradretana s’emporti electors d’altres formacions, decideix recórrer el país

Els responsables del partit de Mélenchon li volen imposar un gir a l’esquerra en cas d’atorgar-li el seu vot

Menys de dotze hores després de saber-se els resultats, els dos contrincants que repeteixen duel en les presidencials franceses, Emmanuel Macron i Marine Le Pen, es van llançar a la carretera a convèncer electors. I Macron va anar directament a les terres del nord del país, d’on Le Pen és diputada i on en la primera volta del diumenge va tornar a arrasar, mentre ell quedava en tercera posició, darrere de l’insubmís Jean-Luc Mélenchon. Immediatament després, Le Pen va contraatacar amb una visita sorpresa en una granja de la Borgonya.

El president sortint ha entès que la seva tàctica d’aparèixer com un candidat que no necessitava arremangar-se i podia fiar-ho tot a la comunicació li podia costar cara, tot i que aquest diumenge va quedar primer amb uns resultats definitius del 27,85%.

Quatre punts i mig per sobre de Le Pen, que ha obtingut un 23,15%. Durant la nit, els seguidors de Mélenchon van conservar l’anhel de desbancar-la en segona posició i qualificar-se perquè, finalment, només els han separat uns 400.000 en situar-se en un 21,95%.

Ara, Macron ja sap que si vol reeditar el front republicà contra la ultradreta de Le Pen del 2017 ha de comptar més que mai amb els electors del líder d’esquerres radical. Perquè amb la seva ocupació de tot el centre polític, a dreta i esquerra, paradoxalment ja no li queden tantes reserves de vot. I aquests altres electors són més exigents perquè comparteixen el malestar social de bona part dels lepenistes. De fet, una enquesta dels mitjans públics apuja fins al 30% els votants insubmisos decidits a votar per la ultradretana. Per això, Adrien Quatennens, diputat del Nord, el departament que ahir visitava Macron, va declarar que La França Insubmisa vol “imposar-li una cohabitació”. És a dir, que aquest vot per parar Le Pen està condicionat al fet que orienti les seves polítiques cap a l’esquerra amb l’amenaça d’una futura pinça a l’Assemblea.

I tampoc és per casualitat que, ahir, el president en funcions multipliqués les entrevistes i es digués disposat fins i tot a un referèndum pel seu projecte de jubilació als 65 anys.

Inestabilitat a la vista

Si li calia adonar-se que la gent al carrer pot ser que aquesta vegada es quedi a casa en lloc de votar-lo per defecte el 24 d’abril, més d’un vianant se li va encarar i li va retreure aquest tipus de mesures. En aquesta partida a tres bandes, amb els mélanchonistes d’àrbitres, la repartició del mapa de la primera volta ja prefigura la França força inestable dels pròxims temps. Macron guanya posicions moderadament al nord, però sobretot en antics feus de la dreta tradicional del Loira atlàntic i l’Alsàcia; Le Pen es fa forta en zones cada cop més rurals i òrfenes de serveis, i Mélenchon es fa seva la corona metropolitana parisenca i els territoris d’ultramar.

L’abstenció, que ha estat globalment d’un 26,31%, també és més elevada en aquests últims llocs. A Còrsega, el boicot d’una part del nacionalisme ha influït perquè sigui alta, senyal de les dificultats de Macron per fer creïbles les seves ofertes d’autonomia.

LA DATA

24.04.22
Els francesos decidiran, en segona volta, si entreguen la presidència de la República a Macron o a Le Pen.

Republicans i Verds, en bancarrota

Vicenç Batalla

Una de les conseqüències més sonades de la primera volta ha estat l’explosió dels partits més clàssics. Fins al punt que ahir la candidata conservadora d’Els Republicans, Valérie Pécresse, va fer una crida per recollir fons per pagar set milions d’euros de despeses de campanya, amb un primer venciment el 15 de maig. Ella mateixa diu que està endeutada amb cinc milions. El seu problema ha estat que, finalment, només ha aconseguit un 4,78% dels vots. S’ha quedat per sota de la fatídica barrera del 5%, que marca quan l’Estat ja et torna els diners. “La situació financera de la meva campanya és a partir d’ara crítica”, es va exclamar Pécresse, que s’adreçava alhora a aquells que s’han decantat pel vot útil i han preferit Macron en comptes d’ella. Però dos il·lustres més es troben també per sota del 5%: l’ecologista Yannick Jadot, que només ha obtingut un 4,63%, i la socialista Anne Hidalgo, que s’ha enfonsat al 1,75%. El secretari d’Els Verds, Julien Bayou, va qualificar igualment de crítica la situació del seu partit “amb dos milions a trobar d’aquí a finals de maig”, fent també una crida de fons. En el seu cas, el Partit Socialista no ha dit res però es fa difícil saber com se’n sortiran quan, abans d’aquest diumenge, ja s’estaven reunint d’amagat per la purga interna que s’anuncia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES