Política

guerra a ucraïna

Biden apuja el to contra Moscou i parla per primer cop de “genocidi” a Ucraïna

Fins ara la Casa Blanca havia parlat de crims de guerra

Macron evita utilitzar aquest terme perquè no és útil per la pau

El president dels Estats Units, Joe Biden va qualificar dimarts les accions de Rússia a Ucraïna com a “genocidi” i va dir que el president rus, Vladímir Putin, “està intentat d’eliminar la idea de poder ser ucraïnès”. És la primera vegada que el mandatari nord-americà o un membre de la seva Administració utilitzen aquest terme. Fins ara havien acusat Putin de crims de guerra, però no s’havien referit a les seves accions a Ucraïnès com a “genocidi”.

Biden va fer aquest comentari durant un viatge oficial a la localitat de Menlo, a Iowa, on va denunciar els efectes que la invasió russa a Ucraïna tenen sobre el preu del combustible i va parlar també dels esforços del seu govern per frenar l’augment dels preus de la gasolina. “Estic fent tot el que és en el meu poder amb ordres executives per reduir els preus i fer front a aquesta alça provocada per Putin”, va dir el mandatari nord-americà.

“El pressupost de les seves famílies, la seva habilitat per omplir el dipòsit de gasolina, res d’això hauria de dependre de si un dictador declara la guerra i comet un genocidi a l’altra banda del món”, va dir Biden en al·lusió a Putin i Ucraïna.

El president dels Estats Units ha carregat en les últimes setmanes contra Putin, al qual ha arribat a qualificar de “carnisser”, l’acusat de cometre crims de guerra a Ucraïna i, en un viatge a Polònia el mes passat, va arribar a dir que no podia continuar en el poder assenyalant per primer cop al relleu del dirigent rus. Una insinuació que immediatament la Casa Blanca va matisar.

La premsa va preguntar la setmana passada a Biden si qualificaria de genocidi la massacre de Butxa, als afores de Kíiv i on han aparegut més de 250 cadàvers de civils després de la retirada de les tropes russes. “No, crec que és un crim de guerra”, va contestar el president.

Ara el mandatari considera que “cada cop és més clar que Putin està intentat d’eliminar la idea de ser ucraïnès” i després de l’acte a Menlo, en comentaris davant la premsa, va confirmar que sí que havia utilitzat la paraula “genocidi” de manera intencionada. “Les evidències estan augmentant. Es veu diferent de la setmana passada. Més evidències estan sortint literalment de les coses horribles que els russos han fet a Ucraïna”, va dir el mandatari, afegint que “aprendrem més i més sobre la devastació”. En aquest sentit, va deixar clar que els advocats internacionals decidiran si es qualifiquen aquestes accions com a genocidi. “Així ens sembla a nosaltres”, va reiterar el president als periodistes després de l’acte de Menlo.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va respondre immediatament. “Paraules veritables d’un líder veritable. Anomenar les coses pel seu nom és fonamental per fer front al mal”, va dir Zelenski

La posició francesa

Per contra, el president sortint francès i candidat a la seva reelecció, Emmanuel Macron, ha evitat parlar de genocidi a Ucraïna, com ha fet Biden, perquè li sembla que una escalada dialèctica no contribueix a l’objectiu d’aturar la guerra i buscar la pau, però ha insistit a dir que l’exèrcit rus ha comès “crims de guerra”.

“Rússia ha desencadenat de manera unilateral una guerra molt brutal. Està establert que l’exèrcit rus ha comès crims de guerra. Ara cal trobar els responsables i anar a la justícia, que és el que estem fent en cooperació amb els ucraïnesos”, ha explicat Macron en una entrevista al canal France 2.

Macron ha respost així a una pregunta sobre si considera que cal pelar de genocidi a Ucraïna com ho havia fet hores abans el president nord-americà. El cap de l’estat francès ha contestat que ell serà “prudent amb les seves paraules” perquè “el poble ucraïnès i el poble rus són pobles germans”, la guerra “és una bogeria” i “d’una brutalitat increïble”, i el terme de genocidi “té un sentit”. Per això ha afegit que, per part seva, continuarà “intentant aturar la guerra i construir la pau. De manera que no crec que l’escalada de les paraules sigui útil. El que podem dir és que la situació és inacceptable i que hi ha crims de guerra”. Aquesta no és la primera vegada que el mandatari francès discrepa del nord-americà. Macron ja es va desmarcar de Biden a final del mes passat quan aquest va qualificar Putin de “carnisser” . El president francès va mantenir aleshores, de la mateixa manera que ara, que “cal fer-ho tot per evitar una escalada en el conflicte”. n



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona