Política

Finlàndia i Suècia avancen en el procés per demanar la incorporació a l’OTAN

Hèlsinki podria sol·licitar l’ingrés abans de la cimera aliada del juny a Madrid

Sostenen que la guerra d’Ucraïna ha canviat l’entorn de seguretat a la regió

Suècia i Finlàndia, països aliats però no membres de l’OTAN, van celebrar ahir una reunió al màxim nivell per abordar l’eventual ingrés a l’Aliança, un pas que ve accelerat per la guerra entre Rússia i Ucraïna.

La primera ministra finlandesa, la socialdemòcrata Sanna Marin, va assegurar que el seu país podria demanar l’adhesió en qüestió “de setmanes, no mesos”, probablement abans de la cimera de l’OTAN que s’ha de fer al juny a Madrid i va assenyalar els avantatges d’una entrada conjunta amb l’altre país nòrdic.

Però la seva homòloga sueca, la també socialdemòcrata Magdalena Andersson, va evitar posar data a una hipotètica entrada. “Hem d’analitzar la situació per veure què és el millor per a la seguretat de Suècia i del poble suec, no ens hem de precipitar, ho hem de fer de manera seriosa i minuciosa”, va dir, tot admetent que no té sentit demorar el procés i recordant que hi ha eleccions generals al setembre al seu país.

Debats parlamentaris

Finlàndia comparteix més de 1.300 quilòmetres de frontera amb Rússia i, com Suècia, és país soci de l’OTAN després d’haver abandonat la seva política d’estricta neutralitat al final de la guerra freda.

Els dos països nòrdics han posat en marxa una discussió parlamentària sobre política de seguretat, encara que a diferent ritme. En aquest sentit, el govern finlandès va presentar ahir al Parlament la seva anàlisi sobre els canvis en l’entorn de seguretat del país. El document servirà de base al debat i a la votació que tindran lloc durant les pròximes setmanes en comissió a la cambra. L’informe del govern preveu tensions amb Rússia en cas d’un ingrés a l’OTAN, però detecta riscos també en el manteniment de l’actual estatus de neutralitat.

L’informe suec paral·lel haurà d’estar enllestit abans del 31 de maig, tot i que Andersson va aclarir que es tracta d’una data límit i es podria presentar abans. “La decisió que prengui Finlàndia formarà part d’aquesta anàlisi, però cada país adoptarà la seva de manera independent.” Tot i que una decisió finlandesa favorable a l’entrada a l’OTAN sembla més pròxima, a Suècia la qüestió ha experimentat un gir en els últims dies. El Partit Socialdemòcrata, que governa en minoria, ha anunciat aquesta setmana un debat intern sobre la situació de seguretat a Europa i la seva posició respecte a l’OTAN, fins ara contrària a l’ingrés.

Amenaces russes

El motiu esgrimit ha estat el canvi en la seguretat provocat per la guerra a Ucraïna, tot i que el partit va aprovar al novembre, en el seu darrer congrés, l’actual estatus. Moscou ha amenaçat Finlàndia i Suècia amb “greus conseqüències polítiques i militars” si els dos països abandonen la política de neutralitat militar i decideixen demanar l’ingrés a l’Aliança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona