Política

guerra a ucraïna

Rússia allunya els seus vaixells després de l’atac al seu vaixell insígnia al mar Negre

Moscou reconeix que el creuer està seriosament afectat arran d’un incendi i una explosió

Ucraïna reivindica un atac amb míssils de les seves forces contra l’embarcació de guerra russa

Rússia ha perdut un dels vaixells insígnia de la seva armada, el Moskva. El Ministeri de Defensa rus va reconèixer ahir que l’embarcació de guerra estava en flames i que tota la tripulació havia estat evacuada. Moscou va atribuir el foc a l’explosió de la munició que el vaixell insígnia de la flota russa al Mar Negre portava a bord. Ucraïna, però assegura que els danys al creuer Moskva van ser causats per l’impacte de dos míssils Neptune llançats per les seves forces contra l’embarcació de guerra russa.

“Els míssils Neptune que custodiaven el Mar Negre han causat danys molt greus al vaixell rus”, va anunciar el cap de l’administració militar regional d’Odessa, Maksym Marchenko, a través del seu canal de Telegram que l’exèrcit ucraïnès, segons va informar l’agència Ukrinform.

El creuer Moskva va guanyar notorietat al principi de la guerra quan va exigir la rendició de les tropes fronteres ucraïneses situades a la petita illa de les Serps, que van rebutjar l’exigència de manera desafiant.

A conseqüència de l’atac, Rússia ha traslladat cap al sud els vaixells que tenia en el nord de la mar Negra segons ha explicat aquest dijous un funcionari d’alt rang del Departament de Defensa dels EUA.

En una trobada amb periodistes, la font estatunidenca ha assenyalat que “menys de mitja dotzena” d’embarcacions russes que operaven disperses en el nord de la mar Negra s’han trasllat cap al sud, després dels “danys significatius” en el Moskva, l’origen del qual EUA encara no ha pogut confirmar, tot i que Ucraïna ha afirmat avui l’atac al vaixell, mentre que Moscou parla d’ incendi.

El funcionari de Defensa dels EUA ha detallat que, d’acord amb les informacions de què disposa, el creuer estava a “entre 60 i 65 milles nàutiques” (a entre 111 i 125 quilòmetres) al sud de la ciutat portuària d’Odessa quan va sofrir una explosió. “Sembla que encara estan bregant amb el foc a bord i no coneixem el volum de danys o si hi ha hagut víctimes entre la seva tripulació”, ha apuntat la font.

El funcionari ha explicat que en la coberta d’aquest tipus d’embarcacions sol haver-hi elements inflamables que poden ocasionar un incendi o explosions, com a combustible, municions o peces d’artilleria. “Podria haver estat resultat d’un atac amb un míssil, però també podria haver estat una altra cosa”, ha aventurat.

No obstant això, el funcionari ha explicat que el Moskva estava a una distància de la costa que el situava a l’abast dels míssils ucraïnesos antivaixells Neptune, malgrat que, va insistir, els EUA actualment no tenen prou dades per a confirmar o desmentir si l’explosió va ser ocasionada per un projectil d’Ucraïna.

Segons els EUA, el Moskva ha estat traslladat cap a l’est i s’estaria dirigint ara cap a Sebastópol, la major ciutat i port de la península de Crimea, que Rússia es va annexionar en 2014, per a ser reparat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses