Política

‘CatalanGate’

Indignació unànime a l’independentisme pel ’CatalanGate’

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, exigeix “transparència” al govern espanyol i avisa que s'ha traspassat "una línia vermella"

Els afectats alerten d’un “atac” als drets humans i en fan responsable l’Estat

Els afectats per la campanya massiva de ciberespionatge amb el programari israelià Pegasus han reaccionat amb indignació i fins  i tot “fúria” a les informacions revelades aquest dilluns en un informe del grup de recerca canadenc The Citizen Lab, que eleva a més d’una seixantena els polítics independentistes i membres de la societat civil que van ser espiats amb aquesta tecnologia,  entre els quals hi ha els darrers quatre presidents de la Generalitat.

L’actual cap del govern, Pere Aragonès, ha qualificat de “vergonya injustificable” l’operació d’“espionatge massiu contra l’independentisme català” i ha denunciat que els fets suposen un “atac” als drets fonamentals i a la democràcia “extremadament greu”. És per això que ha afirmat que “arribarem fins on calgui”.

En un enfilall de missatges a Twitter, el republicà ha assegurat que es tracta d’un “cas d’espionatge contra un moviment democràtic europeu”  i un “exemple més de la repressió contra un moviment pacífic i cívic”.

Davant el que ha definit com un “risc global per als drets fonamentals”, el president ha exigit “transparència” a l’Estat espanyol i que assumeix “responsabilitats”.

Aragonès, que ha recordat que aquest programari d’espionatge “només pot ser adquirit pels Estats”, ha insistit que “el govern espanyol ha de donar explicacions immediatament i arribar fins al final”. “No valen excuses. Espiar representants de la ciutadania, advocats o activistes pels drets civils és una línia vermella”, ha advertit.

“No tot val contra l'adversari polític. Nosaltres guanyarem amb la democràcia i amb la raó, no amb espionatge matusser ni repressió”, ha afegit.

El president ha traslladat el suport del govern a tots els afectats i ha avançat que estudiaran el cas “amb detall”, així com les mesures a prendre a partir d’ara.

El seu predecessor en el càrrec, el president Quim Torra, ha qualificat el cas de “repugnant”. “És inexcusable que s’assumeixin les més altes responsabilitats polítiques i que el govern català reaccioni a tanta immundícia”, ha expressat també a través de els xarxes socials.

L’expresident català ha avançat que demà realitzarà una declaració sobre aquest “espionatge massiu del govern espanyol a polítics independentistes catalans”.

El 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha manifestat que “estem davant d’un nou GAL, versió digital”. “Hem estat espiats de manera massiva i il·legal a través d’un programa que només poden tenir els Estats. Polítics, advocats i activistes, víctimes de la guerra bruta de l’Estat espanyol per lluitar contra una idea legítima”, ha lamentat en un missatge a les xarxes socials.

El líder de Junts ha considerat que l’informe de The Citizen Lab sobre el ja anomenat CatalanGate és “contundent i revelador”, així com el reportatge publicat per la revista The New Yorker sobre un afer que, segons ell, “posa els pèls de punta”.

El president d’ERC, Oriol Junqueras,  ha assenyalat que les informacions revelades avui confirmen que el moviment independentista català ha estat “víctima del cas d’espionatge il·legal més gran del món”.

El republicà ha advertit que “el CatalanGate és un atemptat directe contra la democràcia, els drets i les llibertats fonamentals” i per això és una causa que no pot quedar “impune”.

Junqueras també ha apuntat cap a l’Estat espanyol: “Pegasus només pot ser adquirir pels Estats. I només hi ha un Estat que ens vol perseguits i represaliats”.

“Volen guanyar amb la repressió el que no poden guanyar a les urnes. Però no se’n sortiran. Amnistia, autodeterminació i independència! Guanyarem!”, ha conclòs.

En el mateix sentit, el secretari tercer de la Mesa del Parlament i diputat de la CUP-NCG, Carles Riera, ha acusat l’Estat espanyol d’estar “darrere uns fets gravíssims de repressió política”. Segons Riera, el CatalanGate és el cas d’espionatge polític més gran del segle XXI”.

L’ex-vicepresident d’Òmnium Cultural Marcel Mauri, que també hauria estat víctima de l’espionatge amb el programa Pegasus, ha denunciat que aquest cas és “un atac contra els drets humans i contra activistes i societat civil sense precedents a la Unió Europea”. “Ara també sabem que l’entramat corrupte dels poders de l'Estat espanyol arriba fins als nostres telèfons mòbils”, ha indicat.

L’actual president de l’entitat, Xavier Antich, ha afirmat que amb “el cas de ciberespionatge més gran contra un moviment democràtic” l’Estat espanyol s’ha situat “fora de la llei”. “No ens quedarem de braços plegats davant d’un escàndol intolerable que amenaça drets i llibertats de tots”, ha avisat.

El seu predecessor, Jordi Cuixart, ha assegurat que “l’única resposta possible” a aquest “atac contra els drets humans i contra activistes i societat civil sense precedents a la UE” és “continuar lluitant”.

El periodista i exdiputat Albano-Dante Fachín, que segons The Citizen Lab també hauria estat víctima de la campanya de ciberespionatge, ha dit que està “furiós”. Fachín ha explicat que amb el programari Pegasus han pogut “accedir a tot” i ha afirmat que “això és exactament el que fan les dictadures”. “PSOE i Podem són responsables i qui els manté al poder és còmplice”, ha advertit.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona