Política

Aragonès, al govern espanyol: “No podem fer veure que res no ha passat”

L’executiu català congela les relacions polítiques amb la Moncloa pel ‘Catalangate’

El president de la Generalitat exigeix al govern espanyol “responsabilitats” per l’operació d’espionatge i avisa que per normalitzar la relació cal restaurar la confiança

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat aquest dimarts que la normalitat de les relacions amb el govern de l’Estat ha quedat afectada pel cas de ciberespionatge massiu a l’independentisme conegut ja com el Catalangate. “Fins que no s’aclareixin responsabilitats és difícil reparar la confiança danyada amb l’Estat”, adverteix el president del Govern, Pere Aragonès, en una compareixença a Palau, posterior a la reunió extraordinària de l’executiu i acompanyat pel vicepresident, Jordi Puigneró, i tot el Govern en ple. El president ha subratllat que “no es pot recuperar la normalitat de les relacions polítiques” amb Madrid, i ha admès que és “molt difícil que hi hagi les condicions per avançar” en la taula de diàleg. En aquest sentit, Aragonès apunta que “les relacions tècniques” amb l’Estat continuaran en marxa, però ha avisat que les polítiques “queden afectades”. “És imprescindible reconstruir la confiança amb transparència i assumpció de responsabilitats”, ha insistit.

El president de la Generalitat qualifica de greu “l’espionatge massiu” i és per això que confia poder parlar “cara a cara” amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per esclarir la responsabilitat de l’Estat amb l’espionatge. Aragonès s’ha adreçat als mitjans de comunicació en una roda de premsa on ha insistit que és molt difícil mantenir la confiança “quan t’espien” i ha exigit al’executiu espanyol transparència i que “assumeixi responsabilitats” per restablir aquesta confiança.

“Les relacions polítiques avui no poden ser normals. No podem fer veure com si res d’això no hagués passat”, ha assenyalat el president. En aquest sentit, Aragonès i el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, coincideixen que “hi ha uns culpables i s’han de depurar responsabilitats” arran de la informació publicada pel setmanari The New Yorker i l’informe de Citizen Lab sobre el ciberespionatge a membres del govern amb el programari Pegasus. Aragonès ha insistit que el Govern anirà “fins al final” per identificar els orígens dels atacs: “No descansarem fins que totes les persones que han permès l’atac a la democràcia responguin davant la justícia”. L’executiu, a través de l’Agència de Ciberseguretat, i amb col·laboració amb els Mossos, durà a terme les “actuacions necessàries” per investigar “a fons” el cas. L’executiu també oferirà tota la defensa i el suport o acompanyament jurídic a les víctimes de l’espionatge. Ell mateix, a títol personal, presentarà una denúncia davant l’atac que “vulnera” la seva persona i el seu entorn.

El President alerta a Sànchez que si no obre una investigació és que “oculta coses”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, que si no permet que s’obri una investigació sobre l’escàndol del ’Catalangate’ és que “oculta coses”. En entrevista a TV3 Aragonès ha exigit a l’executiu estatal una “investigació interna amb supervisió independent”, i ha reiterat, com ho ha fet hores abans, que la confiança entre ambdós executius és, ara mateix, “pràcticament zero”. Sobre les accions que prendrà el Govern, Aragonès ha demanat anar “pas a pas”, però ha afirmat que veu “compatibles” les diferències entre ERC i JxCat en àmbits com la taula de diàleg amb el fet d’anar units en la denúncia de l’espionatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona