Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Pluja d’artilleria en el primer dia de la batalla del Donbass

Les forces russes ataquen tota la línia de front de l’est d’Ucraïna i capturen la primera ciutat des de l’inici de la nova ofensiva

Les milícies prorusses anuncien l’assalt a la planta siderúrgica de Mariúpol on s’atrinxera l’exèrcit ucraïnès

L’ONU demana una treva per la setmana santa ortodoxa

En el primer dia de la batalla pel Donbass, les forces russes van intensificar ahir els atacs d’artilleria a tota la regió. L’ofensiva s’estén al llarg de la línia de front, de 480 km de longitud, que va des de l’extrem sud de la regió fins a l’extrem nord, cap a Khàrkiv, segona ciutat d’Ucraïna, novament castigada ahir amb continus bombardejos, segons va confirmar l’alcalde de la localitat.

La pluja incessant de foc ha permès a les forces russes d’apoderar-se de la ciutat de Kreminna, de 18.000 habitants abans de la guerra i la primera a caure ens mans dels invasors des de l’inici de l’assalt a l’est del país, dilluns al vespre. “Kreminna està sota control dels orcs [russos], han entrat a la ciutat”, va assegurar Serhiy Gaidai, governador de la regió de Luhansk. “Els nostres defensors s’han hagut de retirar i replegar cap a noves posicions per continuar combatent contra l’exèrcit rus.”

“Hi ha més morts”

“És impossible calcular el nombre de morts entre la població civil. Tenim xifres oficials –uns 200 morts–, però en realitat n’hi ha molts més”, hi va afegir el responsable, sense aclarir quin període de temps cobreix aquest balanç.

La captura de Kreminna acosta les forces russes cap a Kramatorsk, una ciutat molt més gran i potencial objectiu en l’ofensiva del Donbass. El control d’aquesta regió i del port de Mariúpol, al sud, ajudaria els russos a crear un corredor terrestre que uniria el territori sota el seu domini a l’est d’Ucraïna amb la península de Crimea, ocupada i annexionada el 2014.

Més al sud, les milícies prorusses van informar ahir de l’inici de l’assalt a la planta siderúrgica Azovstal, l’últim reducte de la resistència a Mariúpol. Eduard Basurin, en nom de l’autoproclamada República Popular de Donetsk, va afirmar que l’operació té el suport de l’artilleria i l’aviació russes. Durant les darreres setmanes, els soldats ucraïnesos s’han atrinxerat en túnels subterranis de la fàbrica, utilitzada com a refugi per centenars de civils, incloent-hi nens, segons les autoritats ucraïneses, extrem que Basurin nega.

Segons la televisió russa, uns 120 civils que viuen prop de l’acereria han estat evacuats a través de corredors humanitaris.

Enmig de l’escalada bèl·lica, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va demanar una treva de quatre dies coincidint amb la setmana santa ortodoxa.

LES XIFRES

1.260
objectius
militars han atacat les forces russes durant les darreres 24 hores a l’est d’Ucraïna, segons Moscou.
480
quilòmetres
de longitud té la línia de front al Donbass, on es concentren els atacs de l’exèrcit rus.

Fons solidari de la UE per a Ucraïna

Redacció

La Unió Europea (UE) es va comprometre ahir a endurir les sancions contra Rússia i a augmentar l’ajuda econòmica a Kíiv a través d’un fons de solidaritat, segons va anunciar la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, després d’una reunió virtual de líders mundials convocada pel president dels EUA, Joe Biden. Els fons de solidaritat prestarà “suport immediat i per a la reconstrucció d’una Ucraïna democràtica”, hi va afegir el cap del Consell Europeu, Charles Michel. Durant la videoconferència, els líders occidentals van abordar les possibles modalitats de garanties de seguretat que es podran oferir a Ucraïna quan s’acabi la guerra. Durant la trobada –que va aplegar, entre d’altres, els mandataris dels EUA, França, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Canadà i el Japó– es va reiterar la determinació unànime de “donar suport a Ucraïna de totes les maneres possibles”, militar, política o econòmica. Les garanties de seguretat a Ucraïna “han de ser molt clares” i “robustes” perquè l’acord de pau que es pugui aconseguir sigui “creïble”, hi van afegir les fonts. Els líders van indicar que, quan s’acabi la guerra, les tropes russes hauran de tornar als seus punts de partida sense que s’hagi reconegut l’annexió de Crimea ni la independència de les repúbliques rebels del Donbass.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona