Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia revela que vol ocupar tot el sud d’Ucraïna

Un alt comandament militar declara que volen crear un corredor terrestre del Donbass fins a la regió prorrussa de Transnítria, a Moldàvia

El Kremlin no ha confirmat ni desmentit les declaracions del general major Rustam Minnekèiev

Rússia ha admès aquest divendres per primera vegada que vol crear un corredor terrestre que vagi del Donbass a la regió rebel prorussa de Transnístria, a Moldàvia, passant per l’annexionada península de Crima. El pla bèl·lic del Kremlin suposa ocupar tot el sud d’Ucraïna, que es quedaria així sense accés a les mars Negra i d’Azov.

El comandant en funcions del Districte Militar Central de Rússia, el general major Rustam Minnekèiev, ha revelat avui que “des de l’inici de la segona fase de l’operació especial, que ha començat literalment fa dos dies, una de les tasques de l’Exèrcit rus és establir el ple control sobre el Donbass i el sud d’Ucraïna”, segons l’agència oficial TASS.

Segons el militar rus, el control total sobre l’est i el sud d’Ucraïna “permetrà establir un corredor terrestre a Crimea i guanyar influència sobre instal·lacions vitals de l’economia ucraïnesa i els ports de la mar Negra, a través dels quals s’envien els productes agrícoles i metal·lúrgics a altres països”.

Minnekèiev ha destacat que “el control sobre el sud d’Ucraïna és a més una via per accedir a Transnístria” on, segons ell, “també es constaten els fets de discriminació contra els residents de parla russa”. Precisament, un dels pretexts del president rus, Vladímir Putin, per justificar la invasió d’Ucraïna ha estat el suposat “genocidi” de la població russa al Donbass.

Transnístria, un territori amb una població de mig milió d’habitants la majoria dels quals són eslaus (russos i ucraïnesos), es va desvincular de Moldàvia després d’un conflicte armat el 1992-1993 en el qual va rebre ajuda russa. En virtut de l’acord de pau, el Kremlin va destacar més de 2.000 efectius per garantir la pau al territori rebel.

El passat 5 de març, Transnístria va demanar que es reconegui la seva independència.


Putin, ni ho confirma ni ho desmenteix
El Kremlin no ha confirmat ni desmentit les paraules del general major, tot i que fins ara ni Putin ni el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú, han parlat d’un corredor terrestre i molt menys de prendre el tot sud o arribar fins a Transnístria.

El govern rus s’ha limitat a dir que l’objectiu “principal” de la campanya militar russa en aquesta segona fase de la invasió és l’“alliberament complet del Donbass”, format per les regions rebels prorusses de Donetsk i Lugansk. Putin va reconèixer la independències de les dues autoproclamades repúbliques pocs dies abans de llançar el que el Kremlin anomena “operació militar especial”.


“Imperialisme rus”
El govern d’Ucraïna ha assenyalat que amb aquestes declaracions Rússia ha revelat les veritables intencions de la seva ofensiva militar, que no és, com va justificar inicialment, la “desnazificació” del país veí.

“Ho han deixat d’amagar. Avui, el comando de saquejadors, violadors i assassins russos ha reconegut que l’objectiu de la ‹segona fase› de la guerra no és una victoria sobre els mítics nazis sinó senzillament l’ocupació de l’est i el sud d’Ucraïna”, ha constatat el ministeri de Defensa d’Ucraïna.

“L’imperialisme [rus] tal qual”, ha denunciat.

En aquest sentit, el departament de Defensa ha advertit que els russos “no pararan” i ha apuntat que l’Exèrcit rus ja ha anunciat quina serà “la pròxima víctima de l’agressió”. “Després de controlar el sud d’Ucraïna, Rússia planeja envair Moldàvia, on diuen que els russòfons són oprimits”, ha afegit.

Kíiv ha afirmat des de l’inici del conflicte que l’objectiu de Moscou és crear un corredor terrestre de Crimea al Donbass, però les paraules de Minnekèiev impliquen anar molt més a l’oest de la península, de la ciutat de Kherson, que ja controla Rússia, fins a Odessa, encara ucraïnesa, i d’allà a la frontera amb Moldàvia.

No obstant això, el cap de l’oficina del president ucraïnès, Andriy Yermak, ha recordat que “molts dels plans del Kremlin ja han fracassat gràcies a l’Exèrcit i el poble ucraïnès”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desenes de morts en un nou atac israelià a Rafah, al sud de la franja de Gaza

BARCELONA
política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA
ORIENT MITJÀ

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro