Política

Puigdemont confia poder celebrar el proper Sant Jordi a Catalunya

El president del CxRep defensa que la diada hauria de ser una jornada festiva

L’eurodiputat alerta de la “regressió” de la llengua i denuncia una “agressió lingüística” per part de l’Estat

L’eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha assegurat aquest dissabte que confia poder celebrar el proper Sant Jordi a Catalunya, ja que això significarà que “el conflicte polític s’ha resolt o està en vies de resolució”. El 130è president de la Generalitat ha opinat que aquesta hauria de ser una jornada festiva en una Catalunya independent.

Puigdemont ho ha dit en una intervenció telemàtica des de Bèlgica amb motiu de la diada que s’ha pogut veure en una pantalla l’estand del Consell per la República (CxRep), que ell mateix presideix.

Preguntat sobre si s’imagina celebrar el Sant Jordi de 2023 a Catalunya, ha explicat que d’ençà que va arribar a Waterloo sempre fa l’exercici de pensar que el que farà “d’aquí un any sempre és fent-ho a casa”. “Sigui el meu aniversari o Sant Jordi, l’any que ve, a Barcelona o Girona”, ha explicat.

El polític ha precisat que això no és només “perquè en tingui ganes, que les tinc, sinó perquè serà el senyal que el conflicte entre Catalunya i Espanya s’ha resolt o està en vies de resolució”.

El president del CxRep ha confessat que “aquesta actitud és la que ens ajuda a aixecar-nos cada dia, a aguantar tot tipus d’insults, amenaces, calúmnies, atacs, en una situació de molta vulnerabilitat personal, però ens ajuda a pensar que l’any que ve Sant Jordi el podrem passar a La Rambla”. “I no com a objectiu personal, sinó perquè ha de ser conseqüència que hi ha hagut resolució del conflicte polític”, ha insistit.

El líder independentista ha admès que “enyora passejar pel mig de les parades, deixar-te sorprendre per algun llibre o veure l’esclat de colors de les portades o les roses”.

L’expresident de la Generalitat ha expressat li agradaria que Sant Jordi fos un dia festiu a Catalunya. “Per desgràcia, tenim el calendari colonitzat per festes imposades, que la majoria de catalans no volem celebrar, arran de la dependència forçada de l’Estat”, ha lamentat. Segons ell, si Catalunya fos independent, “ens posaríem d’acord perquè una de les festivitats de l’any hauria de ser Sant Jordi”.

Sobre la situació del català, Puigdemont no només ha alertat de la “regressió” que viu la llengua, sinó que existeix una “agressió lingüística” deliberada per part de l’Estat.

“Hi ha una campanya i estratègia d’agressió i liquidació de la llengua catalana, d’expulsió de l’esfera social i pública. Rep atacs pertot arreu i l’Estat no fa res per protegir-la, al contrari, contribueix a aquesta agressió”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona