Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Almenys cinc morts en un atac amb míssils contra Odessa

La ciutat portuària seria un dels nous objectius de Moscou si es confirma que hi ha un pla rus per conquerir el sud d’Ucraïna

L’exèrcit rus reprèn els atacs contra la planta siderúrgica d’Azovstal, l’últim bastió de la resistència ucraïnesa

Almenys cinc persones han mort i 18 més han resultat ferides en un atac amb míssils russos contra la ciutat portuària ucraïnesa d’Odessa, segons ha informat el cap de l’Oficina de la Presidència d’Ucraïna, Andriy Yermak.

“Odessa. Cinc morts i 18 civils ucraïnesos ferits. Aquestes [víctimes] són només les que s’han localitzat fins ara. Molt probablement n’hi haurà més”, ha dit Yermak.

El portaveu ha detallat que entre els morts hi ha “un nadó de tres mesos” que estava “a punt de celebrar la primera Pasqua amb els seus pares”. Yermak ha denunciat que “no hi ha res sagrat” per als russos i ha assegurat que “el mal serà castigat”.


Ofensiva a l’est i al sud
Rússia ha continuat aquest dissabte els atacs a l’est i al sud d’Ucraïna, després que un alt comandament militar reconegués ahir per primera vegada que Moscou planeja establir un corredor terrestre entre el Donbass, l’annexionada península de Crimea i el territori prorrús de Transnítria, a Moldàvia.

“L’enemic rus està realitzant operacions ofensives a la Zona Operativa Est amb la finalitat de derrotar les Forces Conjuntes (ucraïneses), establir el control total sobre les regions de Donetsk i Lugansk i assegurar una ruta terrestre entre aquests territoris i l’ocupada Crimea”, segons l’últim
comunicat de l’alt comandament militar ucraïnès.

Si es confirmen els plans de Moscou, Odessa seria un dels nous objectius de l’ofensiva russa.


Continuen els enfrontaments a Mariúpol
Malgrat que el Kremlin reivindica que ja ha conquerit la també ciutat portuària de Mariúpol, a la costa de la mar d’Azov, aquest dissabte s’han reiniciat els combats a la immensa planta siderúrgica d’Azovstal, que és l’últim reducte de la resistència ucraïnesa a la ciutat.

Les tropes russes ha reprès els atacs aeris a la zona i també intenten realitzar un assalt terrestre, segons ha informat Oleksiy Arestovych, assessor del cap de l’Oficina de la Presidència ucraïnesa.

“L’enemic intenta sufocar definitivament la resistència dels defensors de Mariúpol a la zona d’Azobstal. Han reiniciat els atacs aeris sobre el territori de la planta, sobre la zona de defensa de les nostres tropes, i intenten realitzar accions d’assalt”, ha dit durant una sessió informativa, segons l’agència Ukrinform.

Arestovych ha assegurat que els defensors de la ciutat resisteixen malgrat la difícil situació i que les tropes ucraïneses fins i tot fan contraatacs.

Segons Ukrinform, a la planta d’Azovstal hi ha uns mil civils i militars ucraïnesos, dels quals uns 500 estan ferits.

D’acord amb els càlculs de les autoritats de Mariúpol, uns 100.000 civils continuen atrapats a la ciutat assetjada. Les milícies prorusses eleven la xifra dels actuals habitants a 250.000. Abans de la invasió russa vivien a la ciutat al voltant de mig milió de persones.

Les autoritats ucraïneses reclamen un corredor humanitari urgent des de la planta siderúrgica i acusen els russos d’impedir les evacuacions cap a les zones controlades per l’Exèrcit ucraïnès per obligar els habitants de Mariúpol a desplaçar-se cap a territoris sota control rus.

Moscou ha negat que obstrueixi la sortida dels ciutadans de Mariúpol i ha assegurat que aquells que abandonen la ciutat poden triar lliurement si van cap a zones sota control rus o de Kíiv. És més, les milícies prorrusses acusen les tropes ucraïneses atrinxerades a la ciutat de frustrar les evacuacions en disparar contra els llocs on s’han de reunir els civils.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA