Política

Rússia reprèn els bombardejos sobre Odessa

Causa uns vuit morts en un atac a un bloc de pisos

Els secretaris d’Estat i de Defensa dels EUA visiten avui Kíiv

Almenys vuit persones van morir ahir –inclòs un nadó de tres mesos– i 18 més van resultar ferides en un atac amb míssils contra un bloc residencial a Odessa, a la riba del mar Negre, segons va informar el cap del gabinet del president Zelenski. També una instal·lació militar va ser colpejada. L’última gran ofensiva russa contra la ciutat portuària havia tingut lloc a principis d’abril.

“L’únic objectiu dels atacs amb míssils és [sembrar] el terror a Odessa”, va denunciar a Twitter el cap de la diplomàcia ucraïnesa, Dmitro Kuleba.

Els fets arribaven l’endemà que un alt comandament rus revelés el pla del Kremlin d’ocupar tot el sud d’Ucraïna fins a connectar el Donbass amb Transnístria, enclavament secessionista prorús, dins de Moldàvia, i el mateix dia que les forces invasores mantinguessin la seva ofensiva a l’est i al sud del país. Els militars ucraïnesos sostenen que les forces russes estan concentrant esforços en direcció a Severodonetsk per tal de llançar després un assalt sobre Sloviansk.

Per avui, està prevista la visita a Kíiv del secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, i del de Defensa, Lloyd Austin, en el primer viatge oficial de membres del govern nord-americà des de l’inici de la invasió russa.

Setge de Mariúpol

La situació també era complicada a Mariúpol, on ahir continuaven els combats tot i que Moscou n’ha proclamat la captura. Es van repetir els atacs aeris i el bloqueig de la planta metal·lúrgica d’Azovstal, l’últim reducte dels defensors de la ciutat portuària. Per les xarxes socials, es podia veure un vídeo en què dones i nens amagats dins de la planta siderúrgica explicaven que els faltava menjar i aigua i que necessitaven sortir urgentment cap a territori sota control ucraïnès, després que ahir es frustrés un altre intent d’evacuació de civils. Per contra, les autoritats locals han acusat Moscou d’haver deportat per la força a Rússia més de 300 habitants de Mariúpol, incloent-hi 90 nens. Segons Kíiv, a la planta d’Azovstal hi ha encara un miler de civils, a més dels soldats.

Zelenski va advertir que els negociadors ucraïnesos es retiraran de les converses de pau amb Moscou si maten els militars que resisteixen a la planta d’Azovstal o si tira endavant el pla de celebrar un referèndum d’independència a la ciutat ocupada de Kherson, al sud.

LA XIFRA

2
generals russos
van perdre la vida ahir en els combats de Kherson, al sud, segons fonts militars ucraïneses.

Lenin i la bandera soviètica tornen a Ucraïna

Redacció

La invasió russa d’Ucraïna, iniciada el 24 de febrer passat, ha anat acompanyada de la restitució de símbols del passat. És el cas que es van trobar els habitants de la ciutat costanera de Henítxesk, situada a la riba del mar d’Azov, al sud del país, que es van despertar amb un antic conegut plantat a la plaça major de la vila: una estàtua de Vladímir Lenin mirant a la llunyania amb el seu vestit de tres peces, segons informava ahir el diari The Guardian. L’estàtua del líder bolxevic va ser erigida just davant de la seu del consell regional. A la teulada de l’edifici, a més, onejaven les banderes de Rússia i de l’antiga URSS, trenta anys després de la desaparició d’aquesta última. Henítxesk, antic centre comercial en la ruta de la sal, hi viuen 20.000 persones. Les forces russes hi van arribar a bord de vehicles blindats des de la península de Crimea poc després de l’inici de l’“operació especial” ordenada per Putin a Ucraïna, travessant un paisatge de llacunes i dunes. La CNN va geolocalitzar i verificar les fotos de l’estàtua de Lenin que van ser penjades fa uns dies a les xarxes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona