Política

L’alcalde de Caldes de Malavella s’encara amb ocupes amb una destral

L’oposició –ERC, SOM Caldes i Comuns– demana la “dimissió immediata” de Salvador Balliu per un vídeo que s’ha fet viral

El batlle diu que el van rebre “dues persones amb pals” i un gos

L’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, va ser enregistrat el dilluns de Pasqua amb una destral a la mà encarant-se als ocupes d’una casa de la seva propietat, a la urbanització de Can Solà Gros. Les imatges s’han fet virals aquest cap de setmana, primer al poble i ahir arreu de Catalunya, a través de les xarxes socials. I tres partits de l’oposició municipal (ERC, Som Caldes i Caldes en Comú) coincidien ahir a reprovar l’actitud i demanar “la seva dimissió immediata”.

Balliu va argumentar, en declaracions a aquest diari, que s’havia assabentat de l’ocupació il·legal mentre feia el camí de Sant Jaume, informat per la Policia Local, però que després d’una primera negociació els ocupants s’havien compromès a marxar el divendres sant. El dissabte sant encara hi eren. I, segons el relat del mateix Balliu, el diumenge de Resurrecció s’hi va presentar amb agents i, en no trobar-hi ningú, tot que s’hi havia trobat els panys canviats, hi va afegir precintes per barrar el pas a la seva finca, que l’endemà, dilluns de Pasqua, havien enretirat. En presentar-se al lloc, defensava, dos dels ocupants el van rebre “amb pals” i un gos, i per defensar-se va recórrer a les eines que duia a la furgoneta per canviar panys i assegurar la finca, i va agafar una destral.

Penediment

Els ocupants, però, sembla que li tenien la mida presa, segons Balliu. Al vídeo li diuen que no havien trobat lloc on anar en ser Setmana Santa, però el batlle explicava ahir que li havien dit que no els podia fer res perquè era “l’alcalde”, i lamentava haver actuat “a títol personal”, com a mer propietari, tot i que li pesen els càrrecs d’alcalde i president del Consell Comarcal de la Selva, per part de Junts.

Amb aquests arguments, Balliu defensava que hagués asseverat que l’havien pagat per fer fora els ocupants, per mirar de dissimular, enmig de la picabaralla, l’escarni que els ocupants li diguessin que era l’alcalde. Per això lamentava els fets i demanava disculpes per “una situació desagradable” a “les persones que s’hagin pogut sentir ofeses”.

L’oposició no perdona

L’oposició, però, reprova l’episodi i qüestiona que Balliu, malgrat dir que actuava a títol personal, “representa el nostre municipi en tot allò que fa, i no és la imatge ni els valors que volem que transmeti el nostre poble”. Jose Melero (Comuns) censurava la imatge d’un alcalde amb una destral a la mà, i Dídac Díaz (ERC) i Marc Martínez (Som Caldes), tot i coincidir que és “inadmissible”, admetien que hi ha feina a fer per part de les altres administracions per posar fre a les ocupacions abusives, que generen problemes als veïns. Malgrat tot, no creien tampoc que la imatge de “xèrif” de l’alcalde sigui la més indicada, i reclamen a Balliu una “exemplaritat” en positiu, que passa per la dimissió tot i que d’entrada no es plantegen promoure una moció de censura, que, en minoria, tindrien perduda.

Des del PSC, en canvi, la regidora Anna Belén López, que és tinent d’alcaldia de l’equip de govern, ahir va qualificar el fet de “greu” però no va anar més enllà. “Estem a l’expectativa. Abans de prendre una decisió volem escoltar què diu Junts i les explicacions del mateix Balliu”, va manifestar. Ahir al vespre López encara no havia parlat amb l’alcalde. “Sé que ho està passant malament, hi parlaré més endavant”, va assegurar. I l’edil no adscrit, Carmelo Vico, també optava per deixar passar la tarda festiva i parlar-ne avui,

Per aclarir la dimensió política dels fets, Balliu ha convocat tots els portaveus a una reunió extraordinària avui a la tarda, en què donarà explicacions i atendrà preguntes dels altres edils. I arran de la petició de dimissió, responia que espera i desitja “que cap dels regidors de l’oposició es trobi en una situació semblant”. La casa, que havia tingut llogada fins fa uns mesos, havia estat reformada, amb una inversió d’uns 12.000 euros, i estava a la venda, va explicar l’alcalde.

LA DATA

18.04.22
El dilluns de Pasqua
es va produir la picabaralla entre Balliu i els ocupes, que li deien que no havien trobat on anar.

LA FRASE

Vaig sortir corrents cap al cotxe i vaig agafar la primera eina que vaig trobar per defensar-me, una destral
Salvador Balliu
ALCALDE de caldes de malavella


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona