Política

El govern espanyol tracta d’accelerar la comissió de secrets per la pressió d’ERC

La majoria qualificada podria ser modificada, però els socialistes voldrien que el PP doni el vistiplau

El govern espanyol vol aclarir en el Congrés dels Diputats el suposat espionatge a polítics independentistes a través del sistema Pegasus i per això vol accelerar la comissió parlamentària sobre secrets oficials, que fa dos anys que no es pot constituir, davant l’amenaça d’ERC que “la legislatura penja d’un fil”.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha obert la porta aquest dilluns a modificar les majories necessàries per a constituir-se la Comissió del Congrés sobre informació classificada, amb la finalitat que l’actual majoria de tres cinquens no impedeixi la seva constitució.

“S’estan remenant diferents fórmules que garanteixin que tots els grups parlamentaris puguin estar presents”, ha dit Bolaños en una entrevista en TVE i ha puntualitzat que no és el reglament sinó una resolució de la Cambra la que assenyala la majoria necessària per a convocar la comissió; per tant, podria passar de tres cinquens a una altra mena de majoria, com l’absoluta, per exemple.

En aquest sentit, la Mesa del Congrés podria analitzar demà una nova resolució presentada per la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, i que seria secundada per Unides Podem, segons han apuntat a Efe fonts d’aquest partit.

No obstant això, els socialistes busquen també que qualsevol canvi sigui confirmat pel PP, i el portaveu de l’Executiva Federal del PSOE, Felipe Sicília, ha demanat als populars que no hi hagi vetos a grups parlamentaris.

Diversos ministres de l’Executiu han coincidit aquest dilluns que el cas Pegasus ha d’aclarir-se i investigar-se i que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) hauria d’esvair dubtes sobre la seva labor en seu parlamentària.

No obstant això, mentre la ministra de Defensa, Margarita Robles, insisteix que el CNI actua “amb el més absolut respecte a la legalitat vigent”, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, recalca que ha d’haver-hi una “assumpció de responsabilitats”.

I és que els partits independentistes afectats per aquestes escoltes, i sobretot ERC, veuen insuficient les propostes que va fer arribar Bolaños a la consellera de Presidència de la Generalitat i dirigent d’ERC, Laura Vilagrà, per a obrir un “control intern” del CNI i per a “desclassificar” documents. “La legislatura espanyola penja d’un fil”, ha tornat a advertir Vilagrà avui.

Els republicans amenacen de posar en escac la legislatura i en primer terme el decret de mesures anticrisi que es votarà aquest dijous en el ple del Congrés. No volen mesures “cosmètiques” sinó una recerca transparent que aclareixi qui ha estat darrere d’aquest presumpte espionatge i si el CNI tenia el sistema Pegasus, que només poden adquirir els governs.

El secretari general de JxCAT, Jordi Sànchez, també ha exigit no sols la comissió de secrets oficials sinó una altra comissió de recerca per a buidar qualsevol dubte de “complicitat”.

De moment, la pressió també s’ha traslladat a la presidenta de la Cambra, que haurà de dilucidar la petició d’empara de quatre diputats d’EH Bildu, JxCat, PDeCat i la Cup perquè investigui com van ser intervinguts els seus telèfons mòbils del Congrés i per considerar que s’ha atacat el funcionament de la Cambra Baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona