Política

Felip VI fa públic el seu patrimoni i el xifra en més de 2,5 milions d’euros

Procedeix de les retribucions rebudes en els últims 25 anys, segons la casa reial

En una decisió inèdita en l’àmbit de la monarquia espanyola, Felip VI va fer públic ahir el seu patrimoni personal, que, segons la casa reial, ascendeix a 2.573.392,80 euros. D’aquesta quantitat, prop de 2,3 milions els té en comptes corrents o d’estalvi, mentre que 300.000 euros més els té en objectes d’art, antiguitats i joies de caràcter personal, segons va informar en un comunicat La Zarzuela. En la nota feta pública ahir per la prefectura de l’Estat, s’indica que aquest patrimoni procedeix “principalment” de les retribucions que ha rebut dels pressupostos de la casa reial en els últims vint-i-cinc anys, “primer com a príncep d’Astúries, a partir del 1998, i posteriorment com a rei d’Espanya, a partir del 2014”. En aquest quart de segle, Felip de Borbó ha rebut la quantitat bruta de 4.275.796,94 euros. D’aquesta quantitat, diu la nota, “cal deduir les pertinents retencions fiscals i també els imports dels impostos satisfets al llarg d’aquests vint-i-cinc anys”. La notícia arriba dos mesos després que la fiscalia hagués arxivat la triple investigació oberta a Joan Carles de Borbó, pare de Felip VI, tot i haver constatat nombroses irregularitats. Aleshores, la fiscalia va justificar l’arxivament, que obria la porta al retorn de l’emèrit a l’Estat, al·legant que algunes de les irregularitats havien prescrit o no eren perseguibles perquè es van cometre abans del 2014, quan Joan Carles de Borbó estava blindat per la inviolabilitat que la Constitució atorga al cap d’estat.

Coincidint amb la informació feta pública per la casa reial, el govern espanyol va anunciar ahir que el Consell de Ministres d’avui aprovarà un reial decret pel qual “es reforma l’estructura i el funcionament” de la casa reial, amb l’objectiu de “reforçar la transparència, la rendició de comptes, l’eficiència i l’exemplaritat” de la institució monàrquica. I és que els escàndols de l’emèrit, que la mesa del Congrés, amb els vots del PSOE, el PP, Cs i Vox ha vetat investigar, han esquitxat Felip VI. El març del 2020, el britànic The Telegraph revelava que l’actual cap d’estat era el segon beneficiari d’una societat offshore creada pel seu pare i que estava vinculada a la famosa donació saudita de 65 milions d’euros. La notícia va dur el Palau de La Zarzuela a anunciar que Felip VI havia renunciat a l’herència que personalment li podia correspondre del seu pare. Un anunci que va resultar simbòlic, perquè el Codi Penal impedeix acceptar o rebutjar una herència fins que no té lloc la defunció de la persona que llega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona