Política

EITAY MACK

ADVOCAT ISRAELIÀ

“Catalunya és la prova que cal prohibir Pegasus”

“Al govern israelià no li importa l’ús que en fa el comprador”

“Si els governs el fan servir, per què haurien de prohibir-lo?”

Eitay Mack és advocat, israelià i expert en l’exportació d’armes per part d’Israel. El sistema judicial israelià li ha denegat peticions per aturar la venda de Pegasus, impulsada per part del mateix govern, que “exporta sense pensar en drets humans”.

Cal regular Pegasus o les democràcies s’hi han d’acostumar?
Defenso que s’han de prohibir els sistemes com ara Pegasus, que caldria considerar una arma. La temptació d’abusar-ne per interessos polítics és massa gran i implica violacions de drets humans. Catalunya és la prova que cal prohibir-ho: Espanya, considerada una democràcia tot i tenir els seus problemes, l’ha acabat utilitzant contra catalans. A Hongria, els EAU o l’Aràbia Saudita, això pot portar a la pèrdua de llibertat i de vides.
NSO assegura que Pegasus atura criminals.
NSO no treballa pel seu compte, sinó a través de llicències d’exportació del Ministeri de Defensa israelià, que no interfereix a canvi que ningú intervingui en la causa palestina. Israel no es ficarà en com el comprador utilitzi Pegasus.
A Israel, la policia ha emprat Pegasus per espiar israelians. NSO preocupa ara al país, a diferència d’abans?
Al contrari. Les autoritats van declarar que tot es va fer amb una ordre judicial i la societat se n’ha oblidat. I NSO s’ha enfortit, perquè ha rebut el vistiplau de les autoritats.
L’ús de Pegasus arriba amb l’empitjorament de la qualitat democràtica?
Sí, però la qualitat democràtica a Israel ha estat problemàtica des del naixement del país, amb règims militars sobre els palestins. Molts mitjans de comunicació israelians tenen vincles amb el govern i els seus periodistes són com portaveus del Ministeri de Defensa. Els israelians no estan ben informats: mentre es publicava sobre Pegasus arreu del món, al país quasi no es va mencionar.
Diu que la política d’exportació fa únic Israel.
El Ministeri de Defensa no té els drets humans en consideració. No hi ha transparència: no els interessa ni supervisen l’ús que el comprador fa de Pegasus. Molts països compren aquests sistemes a Israel i no a altres estats perquè saben que no criticarà les violacions de drets humans.
La venda de Pegasus amb finalitats diplomàtiques és un risc?
Fa deu anys que Israel ho practica, sobretot amb Netanyahu. Israel està preparat per vendre el que sigui a qui sigui per obtenir beneficis diplomàtics. L’únic límit és l’Iran i la Xina, pel vet dels EUA. Israel exporta a dictadures, a democràcies problemàtiques i a autors de genocidis i de crims de guerra. No té límit.
Caldria apuntar més contra Netanyahu i els governs israelians?
Sí. A Israel no s’hi ha obert cap investigació malgrat els escàndols destapats a tot el món. Si la premsa parla d’NSO com un actor que actua en solitari, no avançarem. Israel està molt còmode amb aquest relat.
Tampoc passarà res després que la policia fes servir Pegasus contra civils israelians sense supervisió legal?
No. El fiscal general va declarar que es va fer amb una ordre judicial. Sovint, les autoritats no necessiten demostrar gaire res per aconseguir-la per emprar eines com Pegasus. La guerra contra el terror o la lluita contra el crim són conceptes que permeten obtenir ordres judicials amb facilitat. Pegasus hauria d’estar prohibit perquè no pots confiar que el tribunal no doni l’ordre judicial que el govern li demana. A Catalunya ja hi havia polítics imputats per sedició, oi? Si Madrid ho demana i el tribunal ja ha decidit abans la seva opinió sobre l’independentisme, li donarà l’ordre judicial.
Com en surt parat Israel dels escàndols provocats per l’ús de Pegasus?
S’enforteix. Als dictadors els agrada i les democràcies, també a la UE, ja el tenen o volen tenir-lo. Si el fan servir, per què voldrien prohibir-lo o demanar comptes a Israel?
Israel prova que Pegasus se’t pot girar en contra. Aturarà això els compradors?
No. Volen utilitzar-ho contra terroristes i rivals polítics. Si no fos per Citizen Lab, ningú sabria que Madrid emprava Pegasus. És invisible, no com la presó, la tortura o l’assassinat. No paguen cap preu polític, però colpegen l’independentisme.
Com veu el Catalangate?
El que està passant a Catalunya em sembla una bogeria. És difícil d’imaginar que això passi en un país important de la UE, que guarda silenci. Espero que el poble català pugui tenir els drets polítics que té la resta de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona