Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

El Bundestag avala enviar armes a Ucraïna

La coalició de Scholz i els conservadors defensen una moció per garantir el subministrament d’armament pesant

Només dos grups parlamentaris –l’Esquerra i la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD)– van oposar-se en bloc ahir a l’enviament d’armament pesant a Ucraïna. Per a la resta, ja sigui la coalició entre socialdemòcrates, verds i liberals d’Olaf Scholz o l’oposició del dretà Friedrich Merz, no hi ha dubtes que donar suport a Ucraïna és defensar Europa.

Aquest era el títol de la moció conjunta al Bundestag de la coalició i el bloc conservador: Defensar la pau i la llibertat a Europa. Suport integral a Ucraïna. Va obtenir 586 vots a favor i cent en contra, a més de set abstencions. El rebuig de l’Esquerra, una formació agònica que en les darreres eleccions generals va quedar en un 4,9%, era previsible. Malgrat que condemna l’agressió russa, rebutja la via del rearmament empresa per Scholz. El de l’AfD entra en la dinàmica del conjunt de les ultradretes europees, “amigues” de Vladímir Putin.

Alemanya sembla haver deixat enrere les dècades de timidesa en matèria de defensa. La primera cosa que va fer Scholz quan va començar la invasió d’Ucraïna va ser anunciar un paquet d’inversions de 100.000 milions d’euros per modernitzar l’exèrcit alemany. Ara s’hi ha sumat el desbloqueig a l’exportacions de tancs que reclamava Kíiv. Fa pocs dies Berlín va autoritzar l’enviament de cinquanta tancs del tipus Gepard de fabricació alemanya, mentre es preparen altres lliuraments via “països tercers” de l’OTAN de blindats de producció soviètica.

Inicialment, els conservadors de Merz, que ha criticat la passivitat de Scholz en tota la crisi ucraïnesa, volien presentar una moció per marcar amb un segell propi la iniciativa parlamentària. Finalment van decidir sumar-se a la de la coalició del canceller.

Merz va aprofitar encara el debat previ a la votació per continuar criticant Scholz. Però també per fer èmfasi en la necessitat de mostrar unitat davant Moscou.

“Ningú no sap quin serà el següent pas de [Vladímir] Putin”, havia admès prèviament la ministra d’Afers Estrangers, la verda Annalena Baerbock. El partit ecologista s’ha desmarcat del pacifisme clàssic des del minut zero de la invasió russa. Baerbock, com el vicecanceller i ministre d’Economia, Robert Habeck, ha estat entre els defensors sense embuts dels subministraments d’armes a Kíiv. Sense càrrecs al govern, però com a president de la comissió d’Exteriors del Parlament, el també verd Anton Hofreiter feia setmanes que atacava la passivitat de Scholz, amb una ànsia semblant a la de l’opositor Merz.

El gir en els Verds és especialment destacable, si tenim en compte que Hofreiter era un representant de l’ala més esquerrana i adscrita al pacifisme clàssic dins el partit.

LA XIFRA

586
vots
a favor i cent en contra va obtenir al Bundestag la moció sobre l’enviament d’armament pesant a Ucraïna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona