Política

Zelenski acusa el govern rus d’intentar humiliar l’ONU

Les forces russes mantenen la pressió a l’est i al sud i conquereixen diverses ciutats

Ucraïna apressa el Congrés dels EUA a aprovar l’ajut militar promès

Rússia va continuar ahir la seva ofensiva a l’est i al sud d’Ucraïna encaminada a assolir el control de la regió del Donbass en una jornada en què encara ressonaven els atacs russos de la vigília a Kíiv en plena reunió del president ucraïinès, Volodímir Zelenski, amb el secretari general de l’ONU, António Guterres. Zelenski va acusar Moscou de voler humiliar les Nacions Unides amb aquests actes.

“Això [els bombardejos a Kíiv] diu molt sobre la veritable actitud de Rússia cap a les institucions globals, sobre els intents del lideratge rus d’humiliar l’ONU i tot el que l’organització representa”, va destacar el president ucraïnès, que hi va afegir que aquest fet “requereix la seva corresponent resposta contundent”.

Rússia va atacar dijous diversos objectius arreu d’Ucraïna, entre els quals, un edifici residencial de Kíiv en un moment en què la capital començava a recuperar una certa normalitat pel que fa a la vida quotidiana dels seus habitants. En l’atac va morir Vira Hyrych, una periodista ucraïnesa de Radio Free Europe / Radio Liberty, un mitjà fundat pels Estats Units durant la guerra freda per fer arribar els seus missatges a la població que vivia sota l’òrbita soviètica.

L’alcalde a Kíiv, Vitali Klitstxko, va afirmar que l’atac era la manera de Putin d’ensenyar “el seu dit del mig” a Guterres. L’exèrcit rus es va limitar a dir que amb aquell atac havia destruït “edificis de producció” d’una fàbrica d’armament.

Els atacs de dijous van arribar després que els soldats russos s’haguessin retirat, ja fa unes setmanes, de Kíiv en constatar que no podien conquerir la capital. Les forces de Moscou se centren ara a mirar de controlar la regió del Donbass, principal objectiu segons el Kremlin.

L’exèrcit rus manté la seva ofensiva a l’est i sud d’Ucraïna, així com el setge a la planta siderúrgica d’Azovstal, a la portuària ciutat de Mariúpol, que té gairebé controlada. L’estat major general de les forces armades d’Ucraïna va assegurar que les forces russes actuen per garantir-se el control absolut de les regions prorusses de Donetsk i Lugansk i mantenir la ruta terrestre amb la Crimea ocupada.

L’estratègia del Kremlin a Ucraïna dels darrers dies consisteix a mirar de controlar totes dues regions des de la veïna Khàrkiv, que està sent objecte de forts bombardejos, especialment la seva capital i la ciutat d’Izium. Segons el comunicat militar, en les últimes 24 hores a la regió de Kherson va haver-hi explosions i bombardejos.

Les forces russes continuen, a més, el setge de les unitats ucraïneses a Mariúpol, al voltant de la planta d’Azovstal, on segons les autoritats hi ha refugiats mig miler de soldats del regiment d’Azov, que forma part de l’exèrcit ucraïnès, i un miler de civils.

Les autoritats ucraïneses reconeixen que les seves forces han perdut el control de diverses ciutats i pobles des que Moscou va llançar la gran ofensiva a l’est i al sud del país, però asseguren que els guanys territorials han tingut un cost enorme en baixes de les forces russes, que ja estaven molt desgastades de les desfetes militars a la regió de Kíiv. “Nosaltres tenim moltes baixes, però les baixes dels russos són molt més altes, són colossals”, va assegurar el conseller de la presidència ucraïnesa Oleksiy Arestovitx, que no va donar dades.

Els serveis secrets occidentals expliquen, però, que, tot i que el nombre de baixes entre les forces russes és “prou alt”, n’han reduït de manera significativa el nombre des que han rebaixat l’abast de la invasió.

Per mirar d’equilibrar una mica les forces, Zelenski espera que el nou paquet d’ajuda militar anunciat pels Estats Units, valorat en 33.000 milions de dòlars, rebi aviat el vistiplau del Congrés nordamericà. “Avui aquesta ajuda és més necessària que mai”, va remarcar el president ucraïnès. “Junts podem aturar l’agressió russa i defensar de manera fiable la llibertat a Europa”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona