Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Lavrov: “Rússia no està en guerra amb l’OTAN, però aquesta sí que sembla estar-ho”

Acusa Zelenski d’haver creat el problema quan va dir que havia estat un error renunciar a l’arsenal nuclear després de la caiguda de l’URSS

Rússia no considera que estigui en guerra amb l’OTAN a Ucraïna, però l’Aliança sí que sembla estar-ho, ha assegurat aquest divendres Serguei Lavrov, ministre d’Exteriors rus, en declaracions al canal saudita Al Arabiya.

Lavrov ha considerat que aquest enfrontament seria un pas que augmentaria el risc d’una guerra nuclear.

En aquest sentit, Lavrov ha carregat contra molts líders occidentals, inclosos els dels EUA, el Regne Unit, França, Alemanya o Polònia, i també contra el cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, per desitjar que Rússia perdi la guerra.

“Diuen obertament que (el president rus Vladímir) Putin ha de perdre, que Rússia ha de ser derrotada. Quan algú utilitza aquesta terminologia, jo crec que pensen que estan en guerra amb aquell al qual volen derrotar”, ha precisat.

Sobre aquest tema, ha advertit que qualsevol subministrament d’armament en territori d’Ucraïna és un “objectiu legítim” de l’Exèrcit rus, ja que les armes són lliurades “a un règim que lliura una guerra contra el seu poble”.

Lavrov ha negat que Moscou estigui coquetejant amb l’amenaça nuclear quan ell mateix va advertir en una recent entrevista que aquesta opció “és greu, és real”.

Pel ministre rus, “en una guerra nuclear no pot haver-hi vencedors i per això mai ha de ser lliurada”. I va acusar el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, de provocar el problema en assegurar que Kíiv es va equivocar en renunciar a l’arsenal nuclear després de la caiguda de l’URSS en 1991, al que després Polònia va afegir que està disposada a acollir armament nuclear estatunidenc en el seu territori.

“Nosaltres mai juguem amb conceptes tan perillosos. Mai. Tots hem de sumar-nos a la declaració sobre que la guerra nuclear és inadmissible realitzada pels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU”, ha afegit.

Lavrov considera que Occident no és de fiar pel que fa a assumptes estratègics, des de l’economia fins a l’esfera de la tecnologia, per la qual cosa Rússia intentarà ser “autosuficient”.

Quant a l’“operació militar especial” a Ucraïna, va subratllar que l’objectiu de Rússia és protegir els habitants russoparlants de l’est del país i assegurar-se que no hi hagi “cap amenaça” des del territori d’Ucraïna per a aquesta població i la de Rússia.

“Això és tot. L’operació conclourà només quan aquests objectius siguin aconseguits”, ha subratllat i ha negat que Moscou faci servir mercenaris sirians al país veí.

Pel que fa a les negociacions amb Ucraïna, ha assegurat que Rússia no està en contra que aquest país rebi garanties de seguretat, però aquestes no han d’incumbir ni al Donbass ni a l’annexionada península de Crimea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona